Öğr.Gör.Nurhayat VAROL- Kişisel Web Sayfası

YOUTUBE

07
Kasım
2010

Son yıllarda İnternet üzerinden en popüler olan web sayfalarının sosyal ağ siteleri olduğunu görüyoruz. Sosyal ağ sitelerininden YouTube 2,5 yıl önce Atatürk aleyhine videolar yayımladığı için mahkeme kararı ile Türkiye’den siteye giriş yasaklandı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bu mahkeme kararını uyguladı ve iki yılı aşkın süredir Youtube sitesine Türkiye üzerinden girilemiyordu. Gerçi çeşitli yazılımlar kullanılarak Türkiye’den de gene YouTube girmek mümkün idi. Nihayet geçen hafta sadece Atatürk aleyhine videolara Türkiye üzerinden erişim önlenerek, bu siteye giriş serbest bırakıldı.Artık YouTube sitesine giriş yapılabiliyor. Ancak bu defa da CHP lideri Deniz Baykal ile ilgili skandal kasetten ötürü Ankara 11. Sulh Ceza Mahkemesinin YouTube girişi engelleme kararı aldığı dedikodusu yayıldı. Oysa gerçek öyle değildi. Deniz Baykal’ın videolarını yayımlayan URL adreslerinin kaldırılması için YouTube yazı yazıldığı anlaşıdı.

Dünyada benzer yasaklamalar var bu sadece ülkemize ait bir durum değil. Örneğin İngiltere’de El Kaide örgütüne ait sitelere girilmesi yasak. Keza Almanya, Fransa gibi ülkeler de ülke aleyhine yayın yapan sosyal ağ sitelerine girişi engelleyen uygulamaların olduğunu basından okuyoruz. Bilindiği üzere YouTube’un sahibi Google şirketidir. Bu şirket çok hızlı bir gelişme göstermekte ve şu anda bile dünyada İnternet trafiğinin yüzde 6.4 ünü (Arbor Network şirketi araştırması) elinde tutuyor. İnternetin yaygınlığı ve sitelerin sayısı göz önüne alınırsa, bu oranın çok anlamlı olduğu söylenebilir.

İnternet’e sansür doğru mudur? tartışması ülkemizde sıkça yapılmaktadır. Bu konu diğer ülkelerin de gündemindedir. Çocuklarımızın İnternet’in olumsuz yayınlarından etkilenmemeleri için elimizden geleni yapmalıyız. Örneğin pornografik siteler gençliğimiz için büyük tehlikeler içermektedir. Keza ülke bütünlüğü aleyhine yapılan yayınlar da büyük tehlike sunmaktadır.

Sosyal ağ sitelerinden en popüler olanlarından biri de Facebook’tur. 23 milyon kullanıcısı ile Türkiye Facebook’u kullanan ülkeler sıralamalasında 4 üncü oldu. Anlaşılan toplum olarak sosyal ağ sitelerini çok sevdik ve zamanımızın bir bölümünü bilgisayar üzerinde sosyal paylaşım sitelerinde geçiriyoruz.

YouTube’da Atatürk aleyhindeki videoların kaldırılması ancak 2,5 yılda gerçekleştirilirken, İngilitere’nin ll Kaide ile ilgili videolara engelleme konulması anında gerçekleşmişti. Bu da YouTube’un çifte standardı olarak kayıtlara geçti.

Cep telefonları açısından da sıkıntılar yaşamaktayız. Şirketin asıl sahipleri ülke dışından. Bu yüzden de tüm sırlarımız yabancıların elinde. Gün yok ki bir skandal konuşma deşifre edilmemiş olsun. O nedenle Aselsan tarafından kendi cep  telefon ağımızı kurma yönünde yapılan çalışmalara hız verilmeli ve kendimize ait bir kriptolama ile iletişim alanına girmeliyiz.

Peki ülke olarak sosyal ağ siteleri konusunda ne yapabiliriz? Bence kendi öz sosyal ağ paylaşım sitesini kurmalıyız. Ancak kurulacak sosyal ağ sitesi çok güclü ve cazip olmalı. Bu sosyal ağ sitesi rakipleri ile yarışabilmeli. Aksi takdirde batı kaynaklı sosyal siteleriden vazgeçmek kolay olmaz.

Etiketler

Yorumlar

Yorum Yapın !

Yorum yapmak için oturum açmalısınız.