Öğr.Gör.Nurhayat VAROL- Kişisel Web Sayfası

YENİ YILA GİRERKEN

30
Aralık
2008

Her yıl sonunda geçmişin genel bir analizi yapılır. Ticari anlamda yıl sonu çok önemlidir. Bilançolar yapılır. Kar zarar analizleri belirlenir ve yeni yıl ile birlikte yeni bir başlangıç yapılır. Yeni yıldan şans beklentileriyle yeni yıla girilir. Geçmiş yıldan esinlerek yeni yılda yeni bir yol belirlenir. Ne olursa olsun her geçen yeni bir yıl, hayatımızdan 1 yıl daha götürse de girilen yeni yıl yeni bir umut, yeni bir başlangıç, yeni bir heyecanın olduğu, duyguların belki yoğunlaştığı andır.

Yeni yıl kutlamaları da her ülkenin geleneklerine göre gerçekleştirilir. Yeni yıla girerken birçok batıl inanç uygulamasını gerçekleştirenler de vardır. Örneğin tam saat gece 12 iken ne dilek tutarsanız onun gerçekleşeceğine inanılır. Tam geçiş saatinde şayet mutlu ve de aile fertleri bir arada yeni yıla girerse, bu birlikteliğin yeni yıl içerisinde de devam edeceğine inanılır. Kişilerin inançlarına saygılı olmak gerekir. Çünkü insanoğlu şayet bir inancı nedeniyle mutlu olabiliyorsa, o kişinin inancına müdahale etmemek gerekir diye düşünüyorum.

 

Hazret-i İsa’nın kesin doğum tarihi bilinmemektedir. Hıristiyanlar, Hazret-i İsa’nın 25 Aralıkta doğduğunu kabul etmektedirler. Bu yüzden de Noel bu tarihte başlar. Bu yüzden yılbaşını Hazret-i İsa’nın doğum yıldönümü gibi algılayanlar çoğunluktadır.

 

Yurt dışında bulunduğum dönemlerde birkaç yılbaşını İngiltere, Almanya ve Amerika’da yaşamıştım. Yeniyıl başlarında aileler yaşlarına uygun mekanlara gider ve doyasıya eğlenirler. Özellikle de saat 12 de dans eşliğinde yeni yıla girilir. Söz konusu bu ülke televizyonlarında olağanüstü bir farklılık pek görülmez. Saat 24.00 de havayi fişek göseterileri yapılır ve sokaklarda kutlama amaçlı bağrışmalar daha etkindir.

 

Ülkemizde yılbaşı geceleri özel televizyonların  ve TRT’nin yılbaşı kutlamaları çok daha eğlenceli geçer. Artık öyle olur ki o gece televizyonlardan hangi programı izleyeceğine  karar veremeyenler, sürekli kanallar arasında gider gelirler.

 

Gençliğimizde Türkiye’de sadece TRT vardı. Yılbaşı gecesi aileler bir araya gelier ve TRT’yi izlerdi. Gece belirli bir saatten sonra da TRT diğer bir ülkenin televizyonuna bağlanarak yabancı yayınlar ile programına devam ederdi.

 

Yeni yıla her yıl barış içerisinde girilmesi temennisinde bulunulur. Ancak daha bu temenniler sıcak iken dünyanın bir yerlerinde katliam haberleri gelir. Maalesef bu yıl da yeni yıla girerken Filistin’deki katliam ile sarsıldık. İsrail yüzlerce Filistinliyi katletti. Dünya her zamanki gibi suskun ve seyirci kalıyor. Ateş düştüğü yeri yakar misali Filistin kan ağlıyor.

 

Artık yeni yılllara girerken katliam görmek istemiyoruz. Yeni yıla katliamla girmek, tüm yıl boyunca huzursuzlukların süreceğini bazen düşündürür (!) Bıktık artık ölüm haberlerinden. 2009 yılına girerken herkesin, kan, kin nefretten uzak, gönlünce bir yıl geçirmesini ve yeni yılın hayırlara vesile olmasını dilerim.

Etiketler

Yorumlar

Yorum Yapın !

Yorum yapmak için oturum açmalısınız.