Öğr.Gör.Nurhayat VAROL- Kişisel Web Sayfası

YENİ ÜNİVERSİTELER ve UZAKTAN EĞİTİM

24
Haziran
2008

Son çıkan kanun ile artık Türkiye’de her ilde bir üniversitemiz oldu. Üniversitelerin yaygınlaştırılması elbetteki arzulanan bir durumdur. Üniversite sayısının son üç yılda 40 rakamlarının üzerine çıkması, üniversitelerde kaliteli bir eğitim yapılmasına engel teşkil edebilir. Ancak teknoloji sayesinde eğitim kalitesinin düşmesinin önüne geçilebilir.

2007 yılında bölgemizde yer alan Siirt’te, Batman’da, Mardin’de, Bitlis’te, Muş,’ta Bingöl’de yeni üniversiteler kurulmuştu. 2008 yılında bu sayı artırıldı ve artık yöremizdeki Şırnak, Hakkari illerinde de üniversiteler bulunmaktadır. Bu üniversitelerin henüz kendi rektörleri yok ve bazılarında bu görevler tedviren yürütülmektedir.  Üniversitelerin bir kısmında öğretim elemanı da yok denecek kadar az. Üniversitelerin yapılanma çalışmalarının başlaması için önce rektörlerinin atanması gerekir. Umarım birkaç ay içerisinde atamalar gerçekleşir ve kurulma çalışmaları yoğun bir biçimde başlatılır.

 

Bitlis Eren, Siirt, Batman, Mardin Artuklu, Şırnak ve Hakkari Üniversiteleri birbirlerine yakın. Bu üniversiteler içinde öğretim üyesi ve elemanı en fazla olan Siirt Üniversitesi. Peki bu üniversiteler arasında bir koordinasyon kurularak, karşılıklı işbirliğine gidilemez mi? Elbette gidilebilir, yeter ki bu üniversitelerin yöneticileri işbirliğine hazır olsunlar.

 

Uzaktan eğitim son yılların yeni bir eğitim modeli olarak karşımıza çıkmıştır. Dünyada gelişmiş ülke üniversitelerinin önemli bir bölümü uzaktan eğitim yöntemleri ile eğitimi çok etkin bir biçimde kullanmaktadır. Bu modeller artık bilinmekte ve Türkiye’de de bazı üniversitelerimiz uzaktan eğitim yöntemleri ile eğitim ve öğretimleri sürdürmektedirler.

 

Şayet yöremizdeki üniversiteler bilişim alt yapılarını mükemmel bir düzeye getirebilirlerse, karşılıklı ders verme işlemleri çok basitleşebilir. Video konferans denilen sistem, eş zamanlı yürütülen bir iletişim yöntemidir. Türkiye’deki iletişim alt yapısı, video konferans yapılmasına elverişli bir konumdadır. Örneğin Siirt Üniversitesi’nde anlatılacak bir ders, eş zamanlı olarak Şırnak, Batman, Mardin Artuklu, Hakkari, Bitlis Eren üniversitelerinde öğrenciler tarafından takip edilebilir. Öğrenciler ders hocasına soru sorabilir. Benzer şekilde örneğin Bitlis Eren Üniversitesinde anlatılacak bir ders de diğerleri tarafından takip edilebilir. Bu işbirliği sadece yeni kurulmuş Üniversiteler arası değil anlaşma sağlanabilirse yerleşik, köklü Üniversiteler ile de koordinasyon kurulabilir. Özellikle alanında zor öğretim elemanı bulunan dersler için düşünülür ise hoca, kendi bulunduğu Üniversitede dersini anlatırken teknoloji aracılığıyla bir başka üniversitedeki öğrencilerinde o dersi eş zamanlı izlemesi ve etkileşimli ders yapması mümkündür.

 

Yukarıda anlatılan bu yöntem sayesinde yöremizdeki üniversiteler arasında sıkı işbirliğine giderek, öğretim elemanlarının ortak değerlendirilmesi bağlamında önemli bir gelişme sağlanabilir. Peki bu sistemi devreye sokmak gerçekten de çok büyük bir yatırım gerektirir mi sorusuna verilecek yanıt ise “Hayır” dır. Sistemin önündeki tek engel, söz konusu üniversitelerin yöneticilerinin bakış açısı olabilir. Şayet üniversite yöneticileri, bu işbirliği için gayret sarf ederlerse, mesele kendiliğinden çözülür.

 

Sonuç olarak yeni üniversitelerin kurulmuş olması çok olumlu bir gelişmedir. Ancak eğitim kalitesinden de ödün vermemek için uzaktan eğitim modelleri kullanılmalıdır. Birlikten kuvvet doğar mantığıyla yola çıkılırsa; özellikle yöremizde yer alan üniversitelerin mutlaka bu işbirliğine gitmelerinin kendi gelişimleri bakımından çok iyi olacağını düşünüyorum.

Etiketler

Yorumlar

Yorum Yapın !

Yorum yapmak için oturum açmalısınız.