Öğr.Gör.Nurhayat VAROL- Kişisel Web Sayfası

VİZYON VE GİRİŞİMCİLİK MESELESİ

01
Ağustos
2012

Ülkemizde her ilde en az bir devlet üniversitesi mutlaka var. Büyük kentlerin bir kısmında sayıları 10’u aştı.  2012 yılı itibarıyla 169 üniversitenin varlığı bilinmektedir.  Bunlardan 105’i devlet üniversitesi, 64’ü vakıf üniversitesi, 7’si vakıf Meslek Yüksekokuludur. Türkiye’de ayrıca özel amaçlı 5 tip üniversite vardır.  Bunlar; Teknik Üniversite, Güzel Sanatlar Üniversitesi, Askeri Okul, Polis Akademisi, Yüksek Teknik Enstitüsü. Üniversite sayıları arttıkça rekabet ortamı da artmaktadır. Açılan fakülte sayısı artmakta. Dolayısıyla öğretim elemanına olan ihtiyaç da artmaktadır. Bazı fakültelerden mezun olanların bu defa da istihdam sorunu olmaktadır. İşe alımlarda artık farklılıklar istenmektedir. Bu farklılık nedir? Bazen mezun olduğu üniversite, bazen mezun olduğu alan, bazen kişinin bireysel özellikleri, bazen alanda tek olmak gibi gerekçeler sıralanabilir.

Günümüzde bilinçli aile ve öğrenciler artık rastgele bir üniversiteye gitmek için tercih yapmıyorlar. Zamana göre popüler, kolay iş bulabilecekleri bölümleri çoğunlukla  bütün sıkıntılarına rağmen  tercih etmektedirler. Meslek popülaritesi yıllara göre değişiklik göstermektedir.  Mesela eğitim Fakültelerindeki branşlardan bazı yıllar matematik öğretmenliği, özellikle 1990’lı yıllar ve 2000’li yılların başlarında bilgisayar öğretmenliğine olan talep, takip eden yıllarda sınıf öğretmenliği günümüzde okul öncesi öğretmenlik rağbette branşlar olmuşlardır. Nedeni şu; zamanlarındaki atanma kolaylıkları.

Mühendislik alanlarında yine aynı değişkenliği görmek mümkün.  Birçok üniversite Mühendislik Fakültelerini açtılar. Kamu ve özel sektöre eleman yetiştirmenin çabasındayken eleman alımlarında mühendislik diplomasının yanında diğer artılar aranmakta. Elazığ’da eski adıyla Elazığ Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi  olan Fırat Üniversitesinin Mühendislik Fakültesi Türkiye sıralamasında ilk 8-10 içerisinde yer almaktadır. Bu sıralama bu fakültenin kalitesini anlatmak için yeterlidir. İdarecilerin vizyonu, projeleri, girişimcilikleri kurumu başarıya götürür. Bu anlamda Fırat Üniversitesi bir ilke imza attı. Türkiye’de ilk defa açılan Adli Bilişim Mühendisliği Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi bünyesinde açıldı.

Teknolojinin gelişmesine paralel olarak sanal ortamda yaşam başladı. Siber ortamda işlenen suç sayısı arttı. Mahkemelerde bu alan ile ilgili bilirkişi ihtiyacı oldukça fazladır. Kalifiye uzman bulmakta sıkıntı yaşandığını biliyoruz. İşte siber ortamda işlenen suçları gün ışığına çıkaracak uzman mühendisler yetiştirmek için Fırat Üniversitesi Türkiye’de bir ilke imza attı. Bu üniversitenin bir mensubu olarak mutlaka çok mutlu oldum. Asıl mutlu ve gururlu olduğum bir başka konu bu Fakültenin açılışıyla ilgili çalışmanın her safhasında eşim Asaf Varol’un emeğinin bulunmasıdır.

Eşim bu çalışmanın temelini 2 yıl öncesinden oluşturmaya başlamıştı. Sık sık gittiği Amerika’da mutlaka üniversiteleri ziyaret eder ve oradaki idareciler ile diyalog kurar, işbirliğine giderdi. Bu işbirliğinde mutlaka kendi çalıştığı üniversiteyi işbirliği sonucunda oluşacak projenin neresine oturtabilirim diye aylarca düşünür ve teşebbüse geçerdi. İşte en son çalışması Texas eyaletinde bulunan Sam Houston State Üniversitesi ile yapılan protokol. Asaf Hoca’nın önerdiği işbirliklerini hemen hemen her devirdeki rektörlerimiz değerlendirmişlerdir. Sam Houston State Üniversitesi ile yapılan protokole göre Yazılım Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği öğrencileri çift diploma alabilecekler. Yani 2 yıl Fırat Üniversitesinde 2 yıl Amerika’da okuyarak çift diploma alabilecekler. Her iki üniversite arasındaki protokol Yüksek Öğretim Kurulu Tarafından kabul gördü. Öğrenci alımı için kontenjan kılavuzda da yer almıştır. Öğrenci ilk yıl Fırat Üniversite’sinde İngilizce hazırlık okuyacak 1 ve 2. Sınıfı da aynı üniversitede okuduktan sonra 3 ve 4. Sınıfı Sam Houston State Üniversitesinde okuyarak çift diploma alacaklar. Ne kadar güzel bir fırsat olduğu net olarak görülmekte! Sonuç mutlaka çok güzel. Bu güzel sonuca gelinceye kadar ne kadar çaba sarf edildiğini bizzat yaşadım. Zemini oluşturmak en önemli safhasıydı. Kim ne derse desin bu girişimde ilk diyalog ve sürekliliği önemli. Eşim bu süreçte sıra dışı çaba sarf etti. Onu destekleyen sayın rektörümüz ile üniversiteleri karşılıklı ziyaret ederek donanımsal olarak incelediler. Alt yapı tamamlandıktan sonra ancak YÖK’e sunuldu. Bu çabaların sonunda açtığı bölüm ile Fırat Üniversitesinin Türkiye’de ilk olan bir bölüme sahip olması, Taşrada bir üniversitenin kapılarını yurtdışına açarak öğrencisinin orada eğitim almasını sağlamasında katkıda bulunmak, mutlaka çok yüce bir duygu.

Aktif akademisyen idarecilerin en büyük mirasları bıraktıkları bu tarz eserlerdir.  Bırakacakları mirasları için idarecinin vizyonu, dünya görüşü, insanlar ile iletişimi, becerisi, işbirlikçi çalışması hatta yeteneği çok önemlidir. Özellikle gelişmemiş ve gelişmekte olan üniversite idarecilerine çok iş düşmektedir. Akademisyen idareci sadece yayınlarına göre değerlendirilmemeli üniversitesine ve yöreye neler kattığı ile anılmalıdır.

Etiketler

Yorumlar

Yorum Yapın !

Yorum yapmak için oturum açmalısınız.