Öğr.Gör.Nurhayat VAROL- Kişisel Web Sayfası

TEKNOLOJİNİN NİMETLERİ

13
Ekim
2011

Türkiye’de birçok alanda son teknolojiler kullanılmaktadır. Hayatı kolaylaştıran teknoloji, dijital sistemler ve otomasyon sistemleri, hayatımızın birer parçası oldu. Evlerde, işyerlerinde, alışveriş merkezlerinde, bankalarda, kamu kurumlarında, hastanelerde, dershanelerde, okullarda vb. yerlerde, artık günlük yaşantımızın bir çok safhasında  otomasyon sistemiyle işlerimiz hızlanır, kişisel bilgilerimiz güncellenir, kurumlarda işlerimizi yaptırmak için saatlerce belki günlerce beklemek yerine birkaç dakika zaman ayırmak yeterli olabilmektedir.

Fazla değil yaklaşık 10 yıl önce bankalarda aidat ödemek için 2 saat sırada bankada beklediğim zamanları çok iyi hatırlıyorum. Omuzlar birbirini sıyırarak banka memurunun masasına gidilir, sonra vezne için aynı çile çekilirdi. Her ay aynı sahne tekrarlanırdı. Bankalarda kullanılan sıra bekleme fişleri dahi nispeten insanları stresten uzaklaştırmaya başladı. Artık müşteriler itiş kalkış değil, numarasını bekleyerek görevliye yaklaşabiliyorlar. İnternet bankacılığın kullanılmasıyla birlikte bazı vatandaşların artık banka eziyetleri de bitti ve banka çalışanların yükleri de nispeten hafifledi.

Araç muayene istasyonlarında 2 yılda bir yapılan işlem için vergi dairelerinde borcu olmadığına dair belge alınır evraklar tamamlanır, sadece para yatırılır “araç muayene edilmiştir” ibaresi ruhsata işlenirdi. Oysa son teknoloji ile sadece aracınızı ilgili yere götürmeniz yeterlidir ve orada aracınızla ilgili bütün bilgiler ekrandadır.

Hastanelere gittiğimiz zaman kocaman bir dosya ile doktor odalarını dolaşırdık. Aradan zaman geçince sonuçlardan bazısı kayıp olabilirdi Ayrıca kâğıt sarfiyatı ile milli servete büyük yük gelmekteydi. Hastaneler otomasyon sistemini kullanmaya başladıktan sonra artık hekimler ve hastalar otomasyon sisteminde bütün sonuçlara ulaşabilmektedir.

İletişim anlamında çağ atladık. Yıllar önce şehirlerarası telefonda görüşmek azap denecek kadar eziyetliydi. Sabır gerektirirdi. Yakınızla konuşmak için postanelerde bazen saatlerce bekler, sonra da santral memurunun “bağlantı sorunu var bağlayamıyorum” sözüyle bekleyerek geçirdiğimiz 2-3 saatin hesabını yapardık. Hatırlıyorum; Diyarbakır’da öğrenciyken ailem ile konuşabilmek için postanede bazen 3 saat beklediğim olurdu. Ailemin yanına da gelseydim yine harcayacağım süre 3 saat idi. İlerleyen zamanda şehirlerarasını otomatik arar olduk. Telefon ile otomotik aramayı lüks bir iletişim aracı derken, cep telefonları büyük hızla ceplerimize girdi, internet sayesinde bilgiye ulaşmak artık bir tuşa basmak kadar bize yakın oldu.

Yine yıllar önce yeşil pasaport alabilmek için günlerce evrak hazırlar, kurumumuza verir, oradaki işlemden sonra evraklar Ankara’ya gönderilirdi ve bir süre sonrada Emniyet Genel Müdürlüğünden pasaportlarımızı alırdık.  İlerleyen zamanda bu süreç kısalmaya başlamıştı. Ancak geçen hafta pasaport uzatımı için yaptığımız başvurudaki hız, düzen, seri işlem “bravo vatandaşa hizmet işte budur” dedirtti. Pasaport başvurusu için belirtilen ebatta fotoğraf, nüfus cüzdanı ile emniyette pasaport şubesine gidip çevrimiçi başvuru yapmak sadece 30 dakika kadar süre alıyor. Cuma günü mesai bitimine yakın çevrimiçi doldurulan pasaport istek formuna karşılık arada hafta sonu olmasına rağmen 2. gün yani Pazartesi günü pasaport adresimize teslim edildi. Öyle sistemler kurulmuş ki kaçak gidişler, illegal pasaport çıkarma girişimi tamamen engellenmiş! Çipli pasaport güzelliği artık yabancı ülkelere girişlerde sayfa sayfa pasaport incelenmeyecek, çipin okutulmasıyla kişinin parmak izi dâhil bütün bilgilerine ulaşılabilecek. Böyle hızla yapılan, vatandaşa kolaylık sunulan hizmetler, insanları mutlu etmekte, iş gücünü kolaylaştırmakta,  kırtasiyecilik maliyet ve zahmetini ortadan kaldırmaktadır.

Gelişen bazı teknolojilerin sağlığımızı tehdit ettiği de aşikârdır. Ancak bazı cihazların dikkatli kullanılması risk faktörünü hafifletebilir.  En değerli kavramımız olan vakit tasarrufunu ve her türlü kolaylığı sağlayan yeni teknolojileri icat edenlere kalbi duygularla teşekkür etmeliyiz diye düşünüyorum.

Etiketler

Yorumlar

Yorum Yapın !

Yorum yapmak için oturum açmalısınız.