Öğr.Gör.Nurhayat VAROL- Kişisel Web Sayfası

SİİRT’TE EL SANATLARI SEMPOZYUMU

25
Mayıs
2010

Siirt Üniversitesi Mayıs 2007 Ayında kurulan bir üniversitemizdir. Eylül Ayı başında da eşim Prof. Dr. Asaf Varol kurucu Rektör Vekili olarak Siirt Üniversitesine görevlendirilmişti. Eşimden ötürü sık sık Siirt’e gidiyor ve elimden geldiğince kurulma çalışmalarına Siirt Üniversitesi mensuplarının eşleri ve bayan öğretim elemanları ile katkı sağlamak için çaba harcıyorduk. O dönemlerde öğretim elemanı ve idari personel sayısı çok azdı. Özellikle bayan öğretim elemanlarının destekleri ile birçok etkinliğe imza atmıştık.

Siirt’te el sanatlarının oldukça yaygın olduğunu ve özellikle de Siirt battaniyesinin ülke genelindeki itibarını fark eden eşim, “Siirt Üniversitesi Siirt ve Yöresi El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi” kurma çalışmalarını başlattı. Valiliğin desteği ile Üniversite binası içerisinde bodrum katta bir mekânı onartarak, Ocak 2008 tarihinde açılışını gerçekleştirmişti. Açılış kurdelesini dönemin Başsavcısının eşi Sayın Aynur Kul, dönemin Emniyet Müdürünün eşi Sayın Hatice Aydın ile bendeniz birlikte kesmiştik.

İmkânlar zorlanarak bir merkez kurulmaya çalışılmıştı. Çok iyi niyetle yola çıkılmış ve Siirt için yeni bir iş kapısı aralanmak istenmişti. Ama Siirt Mücadele Gazetesi, 7 Ocak 2008 tarihinde bu merkezin açılışını ana sayfada “Kazan Dairesinden Aziz Nesin’in Kazan Töreni…” başlığı ile küçümseyen bir yazı yayımladı. Yazıda masraf edilmeden ve üniversite bünyesinde bastırılan broşürler ile tezgâhların kurulması esnasında montaj yardımı alınan Halk Eğitim Merkezi Başkanına fon olarak dokunan bir isimlik battaniyenin hediye edilmesi dahi eleştiriliyordu.

Bu merkez ile ilgili yönetmelik büyük bir mücadele sonrasında 04.08.2008 tarihli ve 26957 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak resmen yürürlüğe girmişti. Yeni kurulan üniversiteler içerisinde ilk merkez kurmayı başaran Siirt Üniversitesi olmuştu. Mücadele Gazetesi daha sonraki yazılarında defalarca bu merkezi eleştirmiş ve yapılan çalışmalara gölge düşürmeyi amaçlamıştı. Bu yazılar yüzünden merkezde görevli öğretim elemanlarının ve çalışanlarının moralleri zaman zaman bozuluyordu. Ama herkes söz biriliği edercesine bu merkezin canlanması için çaba harcadı.

Bu merkez sayesinde bilahare Siirt Meslek Yüksekokulu bünyesinde El Sanatları Bölümü kuruldu ve öğrenci de alındı. Yakılan küçük bir meşale günden güne gelişti ve alev topu haline dönüştü. Bu merkezin çok güzel işler yaptığını ve günden güne gelişme sağladığını arkadaşlarımdan duyuyor ve mutlu oluyorum. Çünkü o meşalenin yakılmasında eşim, ben ve sevgili öğretim elemanlarımızın birlikte bir mücadelesi vardı.

Yeni bir haber ile mutluluğum daha da arttı. Bu haber I. Ulusal El Sanatları Sempozyumunun 7-9 Ekim 2010 tarihleri arasında Siirt’te (http://siirtsempozyum.org/Default.aspx) yapılacağı idi. Kuruluşu esnasında haksızca Mücadele Gazetesi tarafından eleştirilen bir merkez önce 2 yıllık bir bölüm doğurmuş ve akabinde de ulusal düzeyde bir etkinlik düzenleyecek seviyeye gelmişti.

Bizden sonra bu merkeze sahip çıkan başta Rektör olmak üzere Siirt Üniversitesinde bu merkeze katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Özellikle merkezin kuruluşunda maddi destek sağlayan Valiliğe ve diğer kamu kurumlarına da şükran duygularımı iletiyorum. Umarım bu sempozyum sonrasında Siirt’in el sanatları konusunda çok önemli tespitler yapılır ve bu merkez çok daha güçlenerek ülkeye ve yöreye hizmet eder.

Etiketler

Yorumlar

Yorum Yapın !

Yorum yapmak için oturum açmalısınız.