Öğr.Gör.Nurhayat VAROL- Kişisel Web Sayfası
30
Ağustos
2009

Bir kentin sosyo-ekonomik gelişimini hızlı gerçekleştirmesinin temel unsurlarından biri de ulaşımdır. Ulaşım alt yapısı yeterince gelişmemiş yörelerde yaşanan problemlerin bir çoğunun ulaşım alt yapısıyla yakın ilgisinin olduğunu görürsünüz.

Karayollarında son yıllarda çok büyük hamlelerin yapıldığını görmezden gelmek, insafsızlık olur. Duble yol uygulamaları sayesinde Siirt ve çevre illerin ulaşım problemleri önemli bir oranda giderilmektedir. Siirt’in Batman istikametindeki karayolunun tümden duble yol olması, umarım uzun yıllar almaz. Keza Bitlis yolunun da duble yol çalışmalarının tamamlanması halinde, geriye çok önemli iki bağlantı kalıyor. Eruh güzergahının da tamamen duble yol olması gerekir. Şayet Tillo’nun inanç turizmi için açılması ve kentin turizm kaynaklarından daha fazla yararlanması arzu ediliyorsa, Tillo-Van direk karayolu bağlantısının şimdiden planlanması yapılmalıdır. Karayolu ulaşımını gerçekleştirmek kolay değildir. Stratejik planlara bu hususlar dahil edilebilirse, şimdi hayal gibi görünen mevzuların ileride gerçekleştiğini görebiliriz.

Demiryolu ağı da bilindiği üzere gelip Kurtalan’da tıkanıyor. Çok eskilere dayanan Kurtalan demiryolu ağında bugüne kadar hiçbir gelişme yaşanmadı. Kurtalan Ekspresi filmlere dahi konu olmasına karşın, Siirt-Kurtalan arasındaki 30 kilometrelik bir demiryolu bağlantısının olmaması, Siirt’in aleyhine bir durumdur. Bence Siirt kentinin siyasileri ve bürokratları öncelikle bu 30 km’lik eksikliği bertaraf etmenin yolunu aramalıdırlar.

Gelelim Siirt Havaalanına! Bu havaalanı ile ilgili çok konuşuldu ve çok yazıldı. Halk bir türlü gerçekleri kabullenmek istemiyor. Zamanında bu havaalanı yanlış yere kurulmuş ve pisti yeterince uzatılamıyor. Dağların konumları itibari ile pist ancak 300 metre uzatılabilecek. Bu şu anlama geliyor. Gene büyük uçaklar bu piste inemeyecek, gene yaz aylarında uçağın yarısı boş kalkacak.

Siirt Üniversitesi eski Rektör Vekili Prof. Dr. Asaf Varol, uçakla Siirt’ten uçtuğunda birkaç kez kokpite girerek, pilotlarla sohbet etmişti. Üstelik bu sohbetlerin bir kısmını sürekli yanında taşıdığı kamerasına da kaydetmişti. Geçenlerde eski videoaları seyrederken, kokpit içinde çekilen filmlere rastladım ve konuşmaları dikkatlice dinledim. Pilot, Asaf Hocaya şunu vurguluyor. “İniş ve kalkışları rahat yapamıyoruz. Pist kısa ve yeterince uzatılması da mümkün değil, pist kısa olduğu için yaz aylarında yarı kapasite ile uçuyoruz”. Basından okuduğum kadarıyla pist 300 metre uzatılıyor. Bu da problemi ortadan tümden kaldırmıyor ki?

Asaf Varol Siirt Üniversitesi ile ilgili 2023 yılına kadar uzanan bir stratejik plan hazırlamıştı. 2008 yılında hazırladığı o stratejik plan içerisinde yer alan Sivil Havacılık Yüksekokulu başlıklı kısmını buraya aynen aktarıyorum. “Üniversite kampusunun kuzey yönünde Siirt havaalanı bulunmaktadır. Haftada sadece iki gün özel bir firmaya ait tek seferli uçaklar gelmektedir. Havaalanı pisti 1700 metre olup, büyük uçakların inişine elverişli değildir. Batı istikametinde pistte birkaç derecelik eğimin olması, bu istikamette uçakların kalkışını zorlaştırabildiği söylenmektedir. Diğer taraftan kuzey-doğu istikametinde arazi eğimi nedeniyle ancak 200 metrelik bir uzatma söz konusu olacağı ifade edilmektedir. Bu 200 metrelik mesafe de dolgu yapılmak zorundadır. Ancak bu uzatma yapılsa dahi gene büyük uçakların inişine elverişli olmadığı beyan edilmektedir. Çünkü pist devamında yer alan dağlar, mani oluşturmaktadır. Belirtilen nedenlerle ileride havaalanının yerinin değiştirilmesi gündeme gelebilir. Bu durumda hazır pist ve terminal imkanları olduğundan, bu mekanın Üniversiteye devri söz konusu olabilir. Bu imkanlar kullanılarak Sivil Havacılık Yüksekokulu kurulacaktır. Havaalanı bölümü 2000 dönümdür.

Bu alanın ilavesi ile Üniversite arazisi daha da genişlemiş olacaktır. Havaalanının yeri değişmese dahi, Ulaştırma Bakanlığı ile yapılacak bir protokol çerçevesinde, mevcut mekanlar Sivil Havacılık eğitimi yapmak için kullanılabilir. Uçakların gelmediği günlerde uygulamalı eğitim sürdürülebilir”

 

Siirt Üniversitesi’nin gelişimini süratle tamamlaması isteniyorsa, Kurtalan-Batman arasına yeni bir havaalanı projesi üzerinde durulmalı ve mevcut havaalanı ise Üniversiteye devredilmelidir. Havaalanın devri le hem üniversite arazisi genişleyecek hem de Siirt Üniversitesi çok cazip bir yüksekokul olan “Sivil Havacılık Yüksekokuluna” kavuşmuş olacaktır. Şu anda Siirt’te uçak seferleri yok. Bir süre sonra uçak seferleri başlatılsa bile, gene uçuşlar sınırlı olacak ve ergeç uluslararası standartta bir havaalanı yapılması gündeme gelecek. Ancak geriye dönüp bakıldığında, mevcut havaalanı ile ilgili yılların boşuboşuna kaybolduğu ve halkın oyalandığı o zaman farkedilecek!

Etiketler

Yorumlar

Yorum Yapın !

Yorum yapmak için oturum açmalısınız.