Öğr.Gör.Nurhayat VAROL- Kişisel Web Sayfası

SEVİYE BELİRLEME SINAVI

29
Haziran
2010

İlköğretim okullarında 4 yıl önce altıncı, yedinci ve sekizinci sınıflara Seviye Belirleme Sınavı (SBS) uygulanmaya başlamıştı. 28.06.2010 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tasarrufu ile altıncı ve yedinci yıllardaki Seviye Belirleme Sınavı kaldırıldı. Yani bu uygulamanın üzerinden sadece 4 yıl geçti ve tekrar geri adım atıldı.

Seviye Belirleme Sınavı Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik döneminde uygulamaya alınmıştı. SBS sınavlarının konulmasının nedenleri arasında öğrencilerin dershaneye bağımlılığını azaltmak da vardı. Aslında her dönemde öğrencilerin sınavlara girmesinin gerek öğrenci ve gerekse aileler üzerinde psikolojik baskılara neden olduğunu görüyoruz. Özellikle çocuklarımızın çok erken yaşlarda dershanelere koşuşturmaları ve sürekli sınav heyecanı ile günlerini geçirmeleri, uzmanlara göre çok yanlış bir uygulama olduğu bilinmektedir.

1992 yılında çocuklarım ile birlikte İngiltere’de bulunuyordum. YÖK/Dünya Bankası Endüstriyel Projesi kapsamında 9 ay orada eğitim almıştım. Çocuklarımı da İngiltere’de okula kaydettirmiştim. Büyük oğlum İlkokulun 3 üncü sınıfına kaydolmuşken, sınıftaki başarısı nedeniyle beni okula çağırmış ve Cihan’ın bir üst sınıfa geçirmek zorunda olduklarını belirtmişlerdi. Oysa ben sınıf atlamasına karşı idim. Çünkü yabancı dil bilgisi bana göre yeterli değildi. Üst sınıfa geçen oğlum sene sonunda sınıfın en iyi 6 öğrencisi arasına girmeyi başarmıştı. Bu başarının temelinde kanımca sadece oğlumun çalışkanlığı değil, bizdeki eğitim sisteminin çok daha yoğunluklu olmasından da kaynaklandığına inanıyorum. Zira yurt dışında özellikle de ilköğretim çağındaki öğrencilere çok ağır müfredat uygulanmamaktadır ve çocuklar çocukluklarını doyasıya yaşayabilmektedir.

Ülkemizde ilköğretime başlar başlamaz dershanelerin yolunu tutan öğrenciler var. Bu öğrencilerin dünyası artık sadece sınavlar oluyor. Toplumdan ürken, ailenin baskısı nedeniyle sadece sınavlar düşünen bir gençlik ile ileride büyük sıkıntıların yaşanacağı tahmin edilebilir.

6 ve 7 inci sınıflarda SBS’nin kademeli kaldırılması kanımca olumlu bir gelişmedir. Hiç olmazsa ilköğretim öğrencileri sadece 8 inci sınıfta bir kez SBS’ye girecek ve daha az stres yaşayacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı da ikide bir model değiştirmeden kaçınmalıdır. Model arayışları için de gelişmiş ülkelerdeki durumlar irdelenerek Türkiye’ye has özel bir model geliştirilebilir ve neticelerini görmek için de uzun bir süre beklenilebilir.

Milli Eğitim Bakanlığı, geleceğin eğitimine yön veren bir kurum olarak kararlı bir gidişat göstermek zorundadır. Sık sık değişen müfredat ve yöntemler yüzünden, nesillerimiz aldıkları eğitim ile başarısız olabilmektedir. Konulan sınavların en faydalı olduğu kesim dershanelerdir. Hafta sonları sabah erken saatlerde yollar düşen çocuklarımızın gönülsüz ve aile baskısı ile gittikleri yerler dershanelerdir. Bu baskılarla yetişen bir çocuk da ileride asosyal bir kişilik sergileyebilmektedir.

Seviye Belirleme Sınavlarının 6 ve 7. Sınıflarda kademeli kaldırılmasının olumsuz etkileyecekleri ortamlar dershaneler olacaktır. Önemli bir ölçüde öğrenci kaybını yaşayacaklarını tahmin ediyorum. Ama çocuklarımız açısında da sınavların kaldırılmasını olumlu buluyorum.  Çocuklarımıza bol şans…..

Etiketler

Yorumlar

Yorum Yapın !

Yorum yapmak için oturum açmalısınız.