Öğr.Gör.Nurhayat VAROL- Kişisel Web Sayfası

ÖSYM GÖREVLERİ

19
Temmuz
2010

Ülkemizde o kadar çok sınav uygulanıyor ki artık sınav isimlerini dahi karıştırır olduk. Çocuklarımız  küçük yaşlardan başlayarak bir meslek edininceye kadar girdikleri sınavların çokluğu yüzünden, sınavlara karşı tepkili olabilmektedirler. Sınavlar nedeniyle stres yaşayan ya da bunalıma giren öğrenciler hakkında zaman zaman basında haberler yer almaktadır.

Sınavların büyük bir bölümü ÖSYM tarafından gerçekleştirilmektedir. Türkiye’de sınav organizasyonları açısından ÖSYM’yi çok başarılı buluyorum. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi sınavları da mükemmel bir organizasyon içerisinde yapılmaktadır. Keza Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan Seviye Belirleme Sınavları da genelde kusursuz gerçekleştirilen organizasyonlar olarak nitelendirebiliriz.

Ülkemizde yazılım alanında çok iyi bir gençliğin yetiştiğini görüyoruz. Örneğin ÖSYM’nin yaptığı YGS (Yükseköğrenime Geçiş Sınavı) ve LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) yazılımını bir bilgisayar öğretim elemanı olarak değerlendirdiğimde, yazılımın ne kadar mükemmel hazırlandığını çok net biçimde görebiliyorum.

ÖSYM; sınavları güven altında tutabilmek için hiçbir masraftan kaçınmıyor ve her türlü tedbiri alıyor. Bu organizasyonun bir parçası olarak YGS ve LYS sınavlarında Ankara’dan birçok öğretim elemanı, diğer illerde yapılan sınavlarda görevlendiriliyor. Bu elemanlara verilen harcırah ve ulaşım bedellerini düşündüğümde, anlaşılan ÖSYM’nin harcayamadığı çok parası var diye değerlendiriyorum. Ankara’da üniversitelerde görevli öğretim elemanları da hallerinden memnunlar. Çünkü her sınavda tercih sıralaması yaparak, il il dolaşabiliyor ve daha önceleri hiç görmedikleri illeri görme fırsatını yakalıyabiliyor. Hani bizde bir tabir var ya bu öğretim elemanları böylece “Hem seyahat, hem ticaret” yapıyorlar.

Aslında bu tür sınavlarda sadece Ankara’daki öğretim elemanların görevlendirilmiş olması, diğer illerde görev yapan öğretim elemanlarının farklı düşünmelerine de sebebiyet verebiliyor. Üniversitede öğretim elemanı olduğum yıllardan beri sürekli bu tür organizasyonlara görev almış birisi olarak, her defasında ÖSYM temsilcileri ile karşılaştım. Temsilciler, sınav öncesi ya da sınav sonrası yöreye geziler düzenlemekte ve ülkeyi tanımaktadır. Bu sınav sayesinde hayatında Doğu ya da Güneydoğu Anadoluyu hiç görmeyen öğretim elemanları, bölgeyi gezme fırsatı bulabilmektedir. Peki Ankara dışında çalışan öğretim elemanlarına benzer şekilde batı illerini görme fırsatı neden verilmez ki? Ankara dışında çalışan bazı öğretim elemanlarının bu uygulamaya tepkili olduklarına şahit oldum ve “ÖSYM Ankara’daki öğretim elemanlarına pozitif ayrımcılık uyguluyor” serzenişleri ile karşılaştım.

ÖSYM yetkililerinin diğer illere sadece Ankara’da görev yapan öğretim elemanlarını göndermesinin altında, muhtemelen bu elemanlarla sınav güvenliği ile ilgili merkezde yaptığı toplantıları neden gösterebilir. Çünkü Ankara içinde bu elemanları toplamak ve bilgilendirme semineri düzenlemek, daha ucuza mal edilmektedir. ÖSYM’nin düzenlediği sınavlarda görev almak mecburiyeti bulunmaktadır. Mazereti olmadan bu sınavlarda görev almayanlar hakkında kurumlarınca soruşturma dahi açılabilmektedir. Madem ki böyle bir yaptırım uygulanabiliyor, o zaman Ankara dışındaki öğretim elemanlarının da batı illerinde yapılan sınavlarda görevlendirilmesini istemeleri, yerinde bir istek olmaz mı?

Etiketler

Yorumlar

Yorum Yapın !

Yorum yapmak için oturum açmalısınız.