Öğr.Gör.Nurhayat VAROL- Kişisel Web Sayfası

ÖĞRENCİ KULÜPLERİ

07
Aralık
2011

Yıllar önce öğrenciliğimde ilköğretim ve ortaöğretimde olan eğitsel kollar vardı. Eğitsel kollardaki seçim ayrı bir heyecandı. Kol Başkanı olmak ayrıcalıktı. Başkanı olduğumuz eğitsel kolun ismini taşırken gurur duyardık.  Meslek hayatına başladıktan sonra o çalışmaların çocuğun kişisel gelişimine, sosyal yaşamına etkisinin oldukça fazla olduğunu gözlemledim. Sorumluluk duygusunun geliştiği, üretkenliklerinin arttığı ve üretkenliklerini de gördükçe mutlu olduklarını, işbirliği yaparak çalışmayı başardıklarını gözlemlemek mümkün. Kol başkanlarında liderlik duygularının geliştiği, özgüveninin arttığı, yine ilk gözlenen özellikleri arasında idi.

Büyük umutlarla üniversiteye başladığımda terör tırmanmıştı. Değil sosyal etkinlik bir an önce sağ salim tahsilimizi tamamlamanın peşindeydik. Kaldığımız yurt ve okulumuz arasında gidip gelmekten başka yapılabilecek bir şeyler olduğunun farkında dahi değildik.

 

Aradan yıllar geçti üniversitede bu defa hoca olarak yaşamı izliyorum. Öğrenciler üniversiteye ilk başladıklarında ilk sordukları soru il veya üniversitedeki sosyal yaşamın nasıl olduğu? Bazen yakınsalar da yapacak uğraşıları bulmakta zorlanmıyorlar.

 

Yıllardır batıdaki üniversitelerde faaliyet gösteren kulüpler artık ülke genelindeki üniversitelere yayıldı. Özellikle yerleşik üniversiteler bu konuyu daha çok benimseyerek gerekeni yaptılar. Örneğin Fırat Üniversitesinde öğrenci kulüp sayısı 50 civarındadır.

 

Her bir kulüp farklı olmak üzere ders dışında kalan zamanlarında ilgi duydukları sosyal, kültürel, bilimsel ve sanatsal faaliyetler ile beceri alanlarında, projeler üretmek, programlar hazırlamak, etkinlikler düzenleyerek öğrencilerin sosyal ve kültürel gelişimlerini sağlar.

 

Kulüpler, öğrencilerin ilgi alanlarına ve yeteneklerine göre gruplandırılırlar. Örneğin; Bilim Kollar, Kültür Kolları, Sağlık Kolları, Sosyal Kollar, Spor Kolları gibi ana gruplara ayrılıp her birisin altında da birçok kulüp vardır. Üniversitemde FEBİTEK’in Kulüp sorumlu hocasıyım (Fırat Elektronik Bilgisayar Teknoloji Kulübü) Bu nedenle öğrencileri daha iyi izleme şansı elde ettim.

 

Kulüpler kurulurken amaç, misyon, vizyon, yönerge, tüzük hazırlanır. Yönetim Kurulu, Denetleme kurulu belirlenir. Üye olan öğrenciler tüzüğe bağlı ve rehber hocanın başkanlığında çalışırlar. Bu çalışmalar farklı birim ve yöreden gelen öğrencileri motive ederek onların yaratıcılıklarını keşfedip geliştirmelerine ortam sağlamaktadır. Sosyalleşmelerini ve araştırmacı yapılarını geliştirmelerine yardımcı olmaktadır.

 

Öğrencilerin kazandıkları kişisel özelliklerin yanı sıra kulübü ne olursa olsun sosyal sorumluluk anlamında duyarlılık ve etkinlikler yapmaları sevindiricidir. Kulüplerde çalışan öğrenciler gönüllülük esasına göre çalışmaktadırlar. Topluma Hizmet Uygulamaları çerçevesinde projeler üretmektedirler. Özellikle engelli bireylere yönelik projeler üretmekte ve onların yaşamlarını kolaylaştırma çabasındadırlar. Engelli öğrencilerimiz için yaptığımız bütün etkinliklerde birçok kulüp öğrencimiz görev alarak faydalı olmak için çaba sarf etmişlerdir. Bu tür tasarruflar, öğrenci kulüplerinin önemini daha da artırdığı gerçektir.

Etiketler

Yorumlar

Yorum Yapın !

Yorum yapmak için oturum açmalısınız.