Öğr.Gör.Nurhayat VAROL- Kişisel Web Sayfası

MİLLİ PİYANGO VE BEKLENTİLERİ

13
Ekim
2011

İnsanlar her yeni yıla girerken büyük ümitler taşırlar. Yeni yıl ile birlikte kaderlerinde büyük değişiklikler olacağı ümidi ile yaşarlar. Bazıları milli piyango bileti alarak yeni yıla maddi yönden güçlü girmeyi hayal ederler. Bazıları televizyon önüne geçip sık sık kanal değiştirirken (zapping yaparken) ya da çılgınca bir eğlence yerinde kendisini dağıtırken, bir kısmı ise hayatın ağır yükü altında koca yeni bir yılı nasıl geçireceklerini kara kara düşünürler.

İnsanların hayal ile yaşamaları psikolojik gecici bir rahatlama yapabileceği kanısındayım. Örneğin bir insanın bir milli piyango bileti alıp sonucunu öğreninceye kadar rüyalar aleminde dolaşması, birkaç günlüğüne de olsa bu kişiyi mutlu edebilir. Ama kendisine amorti bile vurmadığını öğrendiğinde bu sonucun o kişinin halet-i ruhiyesini nasıl etkileyeceğini kestirmek de mümkün olmayabilir.

Yeni yıla dualarla girenler de vardır. Kanımca bu kişiler sağ duyulu ve gerçekleri görenlerdir. Abartıya kaçmadan yeni yıla girerken akrabalarını ve dostlarını evine yemeğe davet eden, birlikte sohbet eden aileler de vardır.

Fakir ve geçimleri kendileri için zindan olan insanlara gördükçe kahroluyorum. Bu insanlar için yılların değişmesi ne anlam ifade eder ki? Hergün onlar için zulümdür, safelettir. Bu insanların yerine bir an için kendimizi koyalım ve o zaman gerçek hayatın kötü yüzünü çok daha iyi anlamış oluruz.

Milli Piyango İdaresi düzenlediği piyango faaliyetleri ile oldukça iyi para kazanıyor. Dağıttığı miktar, topladığının çok altında kaldığı söyleniyor. Gelirleri ile okul ya da diğer hayır kurumlarına yardım ettiği belirtiliyor. Bunlar takdir edilecek yönleri ancak, aklıma takılan bazı konular da yok değil! Çünkü bu toplanan para bir şans oyunu sonrasında elde edilen gelirdir ve bilet alanların amacı hak etmeden bir gelir sağlamaktır. Yani bilet alanlar bir bakıma kumar oynamıyor mu? Bu yolla para toplayıp sonra da bir kısmını hayırlı işlerde kullanmak acaba ne kadar etiktir?

Fakir insanımız çok fazla. Bazı hayır kurumları sayesinde bu insanlar bir parça olsun ekmek yiyebiliyor ve karınca kararınca geçimlerini ikâme edebiliyor. Fakat maalesef yeryüzünde o kadar çok dolandırıcı ya da sahtekar var ki, bu tür yardım kuruluşlarının bazıları da hayırsever vatandaşlardan topladıklarını kapıp ortadan kaybolabiliyorlar. Bunun sonucunda da hayırseverler mecburen yardım kuruluşlarına şüphe ile yaklaşabiliyorlar!

Devlet ve dolayısıyla hükümetler tarafından sevk ve idare edilen yardım faaliyetlerinde dahi zaman zaman yolsuzluklar yapılmıyor mu? Bu bir vicdani meseledir. O kuruluşların başına namuslu, dürüst insanlar atamazsanız, mutlaka yolsuzluklar sürüp gider.

Sonuçta yeni yıl ile milli piyangodan milyon lira kazananlar haricinde birçok kişinin hayatında bir değişiklik olmuyor. Milyon liraları kazananlar da beklemedikleri miktarda parayı bir arada gördüklerinde kendilerini dağıtabiliyor, yuvalarını bozabiliyor ya da ne oldum delisi olup çılgınlıklar yapabiliyor. Yılbaşında eğlence mekanlarında harcanan paraları bir düşünün. Bu paralar dahi ülkemizdeki fakirlerin büyük kısmının bir yıllık geçimlerini sağlayacak miktarların üzerinde değil mi?

Yeni yılın tüm yoksullara uğur getirmesi ve sefaletten kurtulmaları dileği ile…

Etiketler

Yorumlar

Yorum Yapın !

Yorum yapmak için oturum açmalısınız.