Öğr.Gör.Nurhayat VAROL- Kişisel Web Sayfası

KURTALAN’A MESLEK YÜKSEKOKULU

19
Ağustos
2009

Siirt’te kaldığımız bir yıllık süreç içerisinde Üniversite Mensupları Kadınlar Kolu Derneği olarak sosyal faaliyetlere büyük önem vermiştik. Derneğin üye sayısı azdı, ancak sık ve kaliteli etkinlikler düzenliyorduk. Şirvan, Kurtalan ve Pervari ilçelerinde kadınlara yönelik konferanslar ve paneller düzenlemiştik. Kaymakam Sayın Serdar Bakır’ın daveti üzerine Kurtalan’da 30 Nisan 2008 Tarihinde verdiğimiz bir panele ben, Yrd. Doç. Dr. Semra Saraçoğlu, Öğr. Gör. Nilgün Onursal ve Öğr. Gör. Esra Ömür birlikte katılmıştık. Bu panel ile birlikte aynı gün Kurtalan’da Siirt Üniversitesi Sağlık Hizmetleri MYO’nun 2008-2009 akademik döneminde eğitime başlayacağı haberi, salondaki katılımcıları çok mutlu etmiş ve onların coşkulu alkışlarına sahne olmuştu. 

Kurtalan halkı o dönemlerde ilçelerinde yüksekokul öğrencilerine kavuşacakları günleri büyük bir heyecanla bekliyorlardı. Nüfusu 30 binin üzerinde olan bu ilçede mutlaka bir meslek yüksekokulu açılmalı idi. Sosyal ve fiziki şartlar düşünüldüğünde, ilçeler içerisinde öncelikli olarak Kurtalan akıllarla gelirdi. Ancak bir meslek yüksekokulunun açılma süreci uzun sürebileceğini düşünen Siirt Üniversitesi’nin Rektör Vekili Prof. Dr. Asaf Varol, YÖK ile yaptığı görüşmeler sonucunda, Siirt Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin derslerinin Kurtalan’da yapılması kararının ÖSYM kılavuzunda yer alması için çaba sarf etmiş ve sonuçta başarmıştı. Bu amaçla Kurtalan’da çok fazla öğrencisi bulunmayan Osmangazi YİBO’nun tahsisi için Sayın Valimiz Necati Şentürk , Prof. Varol ve Milli Eğitim Müdürü Sayın Mehmet Ali Atalay mücadeleler vermişlerdi. Daha sonra ileriye göremeyecek durumda olan halktan bazı kesimlerin ve bazı öğretmenlerin tepkileri olmuştu. Belki küçük hesaplardan yola çıkmışlardı. Ama düşünülmedi ki bir ilçe için bir yüksekokul, küçük bir bacasız fabrika ve bu bir başlangıç olacaktı. Osmangazi YİBO’nun Üniversiteye tahsisine sıcak bakılmıyordu, gerekçeleri ise mevcut öğrencilerini nereye transfer edeceklerini bahane ediyorlardı. Oysa Kurtalan’da bu okulun öğrencilerinin transfer edilebilecekleri diğer okullar mevcuttu ve İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Mehmet Ali Atalay ilçeye gelecek bir yüksekokulun ilçeye getirisini de düşünerek bir çözüm üretmişti.

Başlangıçta tüm YİBO’nun Siirt Üniversitesine tahsisi düşünülürken, sonradan sadece iki binaya olur çıkarılabilmişti. Milletvekili Sayın Afif Demirkıran, Meslek Yüksekokulunun tahsisi için mücadele vermiş ancak dönemin Milli Eğitim Bakanı Sayın Hüseyin Çelik’i okulun tümünün tahsisi konusunda ikna edememişti.

Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik; Vali Necati Şentürk’ün, Rektör Vekili Prof. Dr. Asaf Varol’un, Milletvekilleri Afif Demirkıran ve Yılmaz Helvacıoğlu’nun ısrarlı talepleri sonucunda, Ticaret Meslek Lisesini, Siirt Üniversitesine tahsis edilmesine onay vermişti.  Ancak Kurtalan Osmangazi YİBO’nun da Üniversiteye kaptırılması, bazı çevrelerce istenmiyordu.

Prof. Dr. Asaf Varol Rektör olarak atanmayınca, Siirt’ten ayrıldı. YİBO da yaptırılacak tadilat sonrası Üniversitenin Sağlık Hizmetleri MYO’nun Kurtalan’da eğitim ve öğretimini sürdürmesi mümkündü diye düşünüyorum. ÖSYM kılavuzundan bu okulun Kurtalan’da eğitim ve öğretime devam ettirilmesi için tedbirler ilk yıldan alınabilirdi.  Öğrenciler Kurtalan’a gönderilebilseydi, sonradan Kurtalan Meslek Yüksekokulu’nun kurulması teklifi, YÖK tarafından daha kolay kabul görebilirdi. Diğer taraftan Kurtalan halkı da Üniversite öğrencilerini kendi aralarında görmenin mutluluğunu yaşayabilirdi. Toplumun, YİBO’nun tüm binalarının Siirt Üniversitesine tahsisi yönünde girişimleri olabilirdi. Yüksekokulun Kurtalan ekonomisine ve sosyal yapısına etkisi azımsanamazdı. Orada eğitim görecek öğrenciler de ayrıca mutlu olurlardı. Çünkü Kurtalan Siirt’in en gelişmiş ilçesi olmakla birlikte ulaşım kolaylığı avantajını da taşımaktadır.

Eruh, bir meslek yüksekokulun açılacağı haberi sevindiricidir. Bölgenin bir yüksekokula kavuşturulması bölge halkı için önemli bir gelişmedir. Eruh’a bu kazanç sağlanırken; hazır alınmış karar da varken; Kurtalan da neden eğitim yapılmasın! Eruh’un nüfusu ile Kurtalan kıyaslandığında, üç misli daha fazla nüfusa sahip Kurtalan’ın bu imkândan mahrum edilmesi, kanımca Kurtalan’a yapılmış bir haksızlıktır. En kısa sürede Kurtalan MYO’nun açılmasını gönülden arzuluyorum. Orada eğitim görecek öğrencilerin, ilçeye sağlayacakları maddi katkısı, ilçe ekonomisi için hiç de azımsanmayacaktır.

Panelimiz sonrasında Kurtalanlı bayanların bize yönelttikleri sorun ve soruların hemen arkasında orada açılacak Yüksekokul’un kendilerine heyecan verdiğini saklayamıyorlardı. Genç kızlar açılacak bölüm ve istihdamları hakkında bizi soru yağmuruna tutarken, gözleri ışıldıyordu.

Ülkemizin her bölgesine eğitim gitmeli, bazı yerlerde de alt yapı hazırken öncelik verilmeli diye düşünüyorum. Kurtalan halkı için ilerleyen yıllarda Fakülte açılışlarının yapılacağı güzel günlere…. diyorum.

Etiketler

Yorumlar

Yorum Yapın !

Yorum yapmak için oturum açmalısınız.