Öğr.Gör.Nurhayat VAROL- Kişisel Web Sayfası

KESİNTİSİZ EĞİTİM KESİLİYOR MU?

29
Şubat
2012

1997 yılında uygulanmaya başlanılan 8 yıllık kesintisiz eğitimin başlamasıyla bazı köylerdeki ilk öğretim okulları kapatıldı ve taşımalı eğitim sistemi başladı. Bu sistemin oturması tabii ki uzun bir sürece yayıldı ve5+3 şeklinde uygulandı.

2010 yılında gerçekleştirilen 18. Milli Eğitim Şûrası’nda kesintisiz eğitim tekrar görüşülerek4+4+4 olarak yeniden yapılanması kararı alınmıştı. Toplam 12 yıl olan kesintili eğitim için 1 yıl da okul öncesieğitim düşünülerek 13 yıl olması planlanmıştı. Meclise bu haliyle verilen kanun teklifinde okul öncesi 1 yıl eğitim devre dışı bırakılmıştı. Halen hayata geçirilemeyen bu sistemin gelecek yıl uygulamaya konulması beklenmektedir. Birçok eğitimci bilim adamları ve köşe yazarları günlerdir bu konuyu tartışmaktadır.  Birçok sistem gibi uygulanacak bu sistemde çocuklarımızı neler bekliyor ancak zaman gösterecek. Ama şimdiden bazı tahminlerde bulunmak mümkündür.

Yapılan değişikliğe göre ilköğretimin 1. Aşaması olan ilk 4 yıl mecburi. Oradan mezun olan öğrenci isterse aynı okulda 2. Aşamaya devam edebilecek, isterse başka bir okulda devam edebilecek, isterse evinde uzaktan eğitim şeklinde eğitim alabilecek. 2. Aşamada derslere alan öğretmenleri girecekler. Çocuk ve aile isterse, bu aşamada meslek okullarına yada meslek edinmek için kurslara gidebilecekler. Eğitimin 12 yıl olması demek herkesin lise mezunu olması demektir. Bu kısmı güzel!

Ancak Türkiye’de farklı kültür yapısına sahip bölgelerimizi biliyoruz. Özellikle kız çocuklarını okula göndermek istemeyen ailelerin sayısı hiç de az değil. “Haydi Kızlar Okula”, “Ana Kız Okulda” “Baba Beni Okula Gönder” gibi kampanyalar ile kızlarını okullara gönderen ailelere maddi destek sağlanması sonuçlarını göstermişti. Aileler artık kız çocuklarını okullara göndermeye başladılar. Kız çocuklarının okula gitmeleri bazı bölgelerde onların çok küçük yaşta evlenmelerini engellemektedir. Bir başka getirisi, okul sadece öğretim kurumu değil eğitim, davranış ve gelişimin olduğu yerdir. Okuldaki birikimlerini aileleri ile paylaşan çocuk sayısı az değil.Bu paylaşımlar bilgi olabilir, görgü olabilir, sosyal yaşama ait bir esinti olabilir.

Okula giden çocuğun aile bireylerine ışık tuttuğu ortamlar ve zamanlar vardır. Davranış değişikliği için en uygun yaşta iken bireyin evde eğitimini almasının bazı olumsuz yönü olabilir. 12 yıl mecburi eğitim insanların daha çok bilgi ile donanımları ve lise mezuniyet diplomaları almaları bakımından mecburi eğitim süresinin uzatılması yerinde bir karardır diye düşünüyorum.

Yeni uygulamanın nedenlerinden birisi,öğrencilerin yetenekleri doğrultusunda meslek edinebilmeleri için meslek okullarına yönlendirilmeleridir. Halihazırdaki meslek lisesi mezunlarının istihdamları büyük problem iken o alandaki işsizler ordusu kalabalıklaşacak yine. Üniversiteye giremediği zaman sanayide yine çıraklık yapar mı? bilmiyorum. Beni düşündüren bir başka sorun şu: İlk 4 yılın yada  ikinci 4 yılın sonunda okula devam etmeyerek uzaktan eğitim alan 14 yaşındaki kız çocuklarının halen çocuk evliliklerinin yapıldığı  bölgelerde evlendirilmeleri beklenecek sonuçlardan birisidir.

Uzaktan eğitimin yaygınlaştırılması uzun bir süreçtir. Ülkemizde Üniversitelere sürekli ve açık öğretim yapma hakkı 6.11.1981 yılında yürürlüğe giren 2547 sayılı kanunun 5. ve 12 maddelerine dayanılarak verilmişti. Alt yapıya sahip Anadolu Üniversitesine 20.07.1982 de çıkartılan 41 sayılı kanun hükmüne göre yetki verilmişti. Böylece Açık ve Uzaktan Eğitim ülke çapında başlatılmıştı.1982 yılında hizmet vermeye başlayan bu Fakülte yıllar geçtikçe alt yapısını güçlendirdi. Teknolojik alt yapısını halen geliştirmek çabasındadır. Açık Öğretim Fakültesi lisans tamamlama ve lisans öğrencilerine verdikleri hizmetlerde teknolojiyi kullanmaya devam etmektedir. Basılı yayın, radyo, televizyon, Bilgisayar Destekli Eğitim Laboratuvarları, Web tabanlı öğrenme, İnternet Tabanlı Deneme Sınavları uygulamalarını yapmaktadırlar.

Şimdi Milli Eğitim eğer ilk aşama yada ikinci aşamadan sonra isteyenlere uzaktan eğitim verebilecekse alt yapı olarak ne kadar hazır? Bu anlamda yetişmiş eğitmenlerin donanımları nasıl? Köyde tarlada teknolojiyi takip edebilecek çocuk yada gençlerin sayısı ne olabilir? Çocuk yaşta evlendirilecek kız çocukları nasıl korunacak?

12 yıl zorunlu eğitim için olabilecek en güzel yenilik derken kesintiye uğrayarak yol değiştirmesi bazı sıkıntıları beraberinde getirebilecek diye düşünüyorum.

Etiketler

Yorumlar

Yorum Yapın !

Yorum yapmak için oturum açmalısınız.