Öğr.Gör.Nurhayat VAROL- Kişisel Web Sayfası
25
Temmuz
2011

LYS sonuçları açıklandı ve öğrenciler uzun süren bir çalışma maratonunu tamamladı. Bazı öğrenciler finali aldıkları yüksek puanlarla kutlarken, bazıları ise düşük puanları yüzünden gelecek yıl yapılacak sınavlara şimdiden hazırlanmaya başladılar. Basında birçok dershane öğrencilerinin başarılarını reklamlara yansıtarak, gelecek yıl öğrenci pastasından daha çok faydalanmanın yollarını aramaktadırlar. Ama dershanelerin reklamlarda sergiledikleri başarıları, gerçekte ne düzeydedir? diye sorgulamak gerekir.

Dershanelerin bir çoğunun kullandığı taktikler aynı. Çok başarılı öğrencileri kendi dershanelerine çekmek için promosyon veriyorlar. Örneğin başarılı öğrencilerden dershane ücreti almadıkları gibi üstelik her ay burs verenler dahi olabiliyor. Çalışkan öğrenciler için birçok cezbedici teklif sunuyorlar. Bu öğrencileri özel sınıflara alıyorlar ve yoğun bir kurs programı uyguluyorlar. Hatta öğrencileri özel kamplara alıp aileleri ile olan bağlarını bile kesenler dershaneler bulunmaktadır.

Zeki ve çalışkan öğrencilerin eğitilmesi çok rahattır. Çünkü zeki olmaları nedeniyle kavrama kabiliyetleri yüksektir. Bu durum dershanelerin işini kolaylaştırıyor. Bu çocuklar sınavlarda dereceye giriyorlar ve sonrasında boy boy resimleri billboardlarda reklam amaçlı kullanılıyor.

Bir de madalyonun diğer yüzüne bakmak lazım. Acaba bir dershanenin derece girenlerin dışında kalan öğrencilerinin durumu nedir? Üniversiteyi kazandırdıkları öğrenci sayıları nedir? Bence bu durumlar da araştırılmalıdır.

Siirt kentimiz çok kültürlü bir topluluğa sahiptir. Türk, Arap ve Kürt kökenli vatandaşlarımızın yoğunluklu yaşadıkları bu şehrimiz, terör nedeniyle kırsal kesimden de göçler almıştır. Kırsal kesimden gelenlerin eğitim altyapıları genelde eksik kalabilmektedir. LYS sonuçları açıklandığında Siirt’i ve hemen yanı başındaki Bitlis’i TS puan türünde en başarılı 10 il listesinde görmek beni sevindirmiştir.

ÖSYM’nin yayımlandığı verilere baktığımda, çok ilginç durumlar gördüm. TS puan türünde Bitlis’te 1682 adayın puan ortalaması 269.195 oluyor ve bu puan ortalaması ile bu ilimiz Türkiye’de birinciliği elde ediyor. Diğer taraftan Siirt ise 2068 aday ve 267.085 puan ortalaması ile Türkiye’de altıncı sıraya yerleşiyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde sadece bu iki ilimiz TS puan türünde ilk 10 içerisinde yer alıyor!

TS puan türü Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya-1, Tarih, Coğrafya-2 ve Felsefe grubu testlerini kapsıyor. Demek ki bu iki ilimizdeki öğrenciler bu alanlarda daha başarılı olabildiler. Puan ortalaması alınırken o testteki öğrenci sayısına göre ortalama alınıyor. Doğrusu da bence budur.

Bitlis ve Siirt illerinin TS puan türünde YGS ve LYS sınavlarındaki başarılarını diğer puan türlerinde de görmek istiyoruz. Bu yöredeki eğitim düzeyi ne kadar artırılırsa, eminim ki o bölgenin kalkınması ve sosyal yaşamın iyileşmesi o kadar daha hızlı olur. Bu başarının sağlanmasında emeği olan tüm kurum, kuruluş ve bireyleri kutluyorum.

Etiketler

Yorumlar

Yorum Yapın !

Yorum yapmak için oturum açmalısınız.