Öğr.Gör.Nurhayat VAROL- Kişisel Web Sayfası

ADLİ BİLİŞİM SEMPOZYUMU

15
Mayıs
2013

Gelişen teknolojiler yeni arayışlara neden olmaktadır. Yeni meslek alanlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Her geçen gün üniversitelerde açılan yeni ve güncel bölümler artmaktadır. Yeni açılan üniversitelerde bir üniversitenin açılabilmesi için bulunması gereken fakülteler vardır. Daha sonra ilerleyen yıllarda fakülte sayıları artmaktadır. Ancak bazı fakülteler var ki artık istihdam edilemeyen mezun öğrencileri var, öğrenciler tarafından tercih edilmeyen bölümler, öğrencisiz geçen ya da çok az sayıda öğrenci ile eğitim yapan bölümler bulunmaktadır. Artık yeni fakülteler veya bölümler açılırken, ihtiyaç duyulan alanlar mutlaka göz önüne alınmalıdır.

İşte Fırat Üniversitesi Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Teknoloji Fakültesi bünyesinde Adli Bilişim Mühendisliği Bölümünü açmıştır. Bu fakültenin bir başka güzel yanı kendi arasında iki ayrı program şeklinde eğitim yapacak olması. Bir program tamamen Türkçe eğitim yapacaktır. Diğer programda ise eğitim tamamen İngilizce yapılacaktır. Bu programı kazanan öğrenciler ilk yıl tamamen İngilizce dersi alarak hazırlık sınıfını tamamlayacaklar. Birinci ve ikinci sınıflarda dersler İngilizce görülecektir. Öğrenci üçüncü ve dördüncü sınıfta Amerika Birleşik Devletleri Texas Eyaletindeki Sam Houston State Üniversitesinde öğretimlerini tamamlayacaklar. Öğretim sonucunda başarılı olan öğrenciler çift diploma, yani Fırat ve Sam Houston State Üniversiteleri diplomalarına sahip olacaklar.

Fırat Üniversitesi, bu alanda Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Adli Bilişim alanında çalışan bilim adamlarının bir araya gelecekleri 1. Uluslararası Adli Bilişim ve Güvenliği Sempozyumuna  20-21 Mayıs 2013 günü ev sahipliği yapacaktır. Bir yıl önceden girişimde bulunan ve bağlantıları kuran Prof. Dr. Asaf VAROL bu sempozyumun lideri konumundadır. Uluslararası bir sempozyumun sınırlı imkânlar ile yapılmasının sıkıntısını ve çabasını en iyi izleyenlerden birisiyim.  Ekibiyle birlikte gece gündüz çalışmalarını sürdürmektedirler.  İlerleyen yıllarda paydaşları olan Sam Houston State Üniversitesinde, Gazi Üniversitesinde ve Polis Akademisinde bu etkinliğin yapılması planlanmıştır.  Sempozyuma yurtdışından davetli birçok konuşmacı katılacaktır. Bilimsel anlamda katılacak bildiri sahibi bilim adamlarının sayısı tahmin edilenin üzerindedir.

Sempozyum sadece yetişkin beyin gücüne hitap etmemekte aynı zamanda genç beyinleri de harekete geçirmektedir. Bilişim alanlarında eğitim-öğretim gören üniversite öğrencilerinin dikkatlerini çekebilecek “Adli Bilişim, Biyometrik Sistemler ve Bilgi Güvenliği Proje Yarışması” adında ödüllü bir yarışma düzenlenmiştir.  Projeler Sempozyum Bilim Kurulu içerisinden seçilecek bir komisyon tarafından değerlendirilecektir.  Bu yarışmaya her kademeden ve her seviyeden öğrenciler katılabilmektedir. Bu etkinliğin de  öğrenciler için ayrı bir heyecan olacağı kesin.

Prof. Dr. VAROL başkanlığında yoğun çalışan ev sahibi akademisyen personel son hazırlıkları yapmanın telaşındalar. Alanında ilki yapılacak sempozyuma ev sahipliği yapmanın gururunu neden yaşamasınlar!  20-21 Mayıs 2013 günü 4 ayrı oturum ve 5 ayrı salonda gerçekleştirilecek olan birbirinden değerli sunumlar eminim ki bilgi dağarcığımızı zenginleştirecek ve ilgiyle izlenecektir. İlk izlenimin çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu sempozyum vesilesiyle yurtdışından gelen katılımcıların, Fırat Üniversitesi, Elazığ ve Türkiye için yapacakları yorumlar önemli olacaktır. Yine farklı kentlerden gelen, Doğu Anadolu Bölgesini görmeyip ön yargılı olan misafirlerin beyinlerindeki imajlarının değişeceği görüşündeyim.

Bilimsel çalışmaların bilimsel olduğu kadar kültürel ve sosyal anlamda dışarıya açılan pencere olduğuna inanıyorum.  Yapılacak sempozyumun yararlı geçmesi dileğiyle…

Etiketler

Yorumlar

Yorum Yapın !

Yorum yapmak için oturum açmalısınız.