Öğr.Gör.Nurhayat VAROL- Kişisel Web Sayfası

ÜNİVERSİTEYE SAHİP ÇIKILMALI

06
Mart
2008

Siirt Üniversitesinin, Siirt İli ve bölge için çok önemli bir kurum olacağı tartışılamaz. Siirt Üniversitesi sayesinde kentte başlayacak hareketlilikten tüm sektörler faydalanacaktır. Diğer şehirlerden gelecek öğrenciler, İl’e sadece ekonomik katkı sağlamayacak, aynı zamanda farklı bölgesel kültürler arasında ilişkilerin kurulmasına da vesile olacaklardır. Siirt halkı acaba bu değişime hangi pencerede bakıyor?

Bir Üniversitenin kurulmuş olması, Siirt halkını elbette mutlu etmiştir. Çünkü her vatandaş kendi açısından bir değerlendirme yapmakta ve Üniversiteden yararlanacağını şimdiden görebilmektedir. Üzerinde en çok durulan bir konu, Üniversitenin esnafa sağlayacağı maddi gelirdir. Bacasız fabrika gibi  düşünülen Üniversite’nin  öğrencilerini sadece bir müşteri gibi görmek de kanımca doğru bir bakış açısı değil!

 

Öğrencilerin Siirt ekonomisine sağlayacağı maddi gelirler elbette küçümsenemez. Hatta şöyle basit bir hesap yaparsak, bugünkü koşullarda her öğrenci ayda 200 YTL harcarsa, 2500 öğrencisi bulunan Siirt Üniversitesi’nin varlığıyla ayda 500 bin YTL’lik bir girdi söz konusu olmaktadır. Bu rakam bir yıl sonunda 6 milyon YTL’i bulmaktadır. Öğrenci sayısının her yıl artacağı düşünülürse, Üniversitenin Siirt ekonomisine katkısı daha bariz anlaşılacaktır.

 

Bir akademisyen gözü ile bakıldığında,  öğrencileri sadece ticari araç olarak değerlendirmek çok yanlış olur. Siirt’te kaldıkları sürece öğrenciler yörenin kültürünü tanıyacaklar. Burada gördüklerini geldikleri bölgelere taşıyacaklar. Güneydoğu insanının misafirperverliğini anlata anlata bitiremeyecekler. Belki daha insancıl davranışlar edinecekler. Bazıları burada evlilikler yapacaklar.

 

Üzülerek belirtmek gerekir ki Siirt Üniversitesi kurulduğundan beri Siirt halkından kuruluş amaçlı tek kuruş bir gelir sağlayamadı. İş insanlarımızdan henüz sıcak bir para girişi olmadı. Siirt esnafı ileriyi düşünerek, imkanları dahilinde maddi gelir sağlamak için çırpınmalı. Komşu illerimizden Bitlis’te işadamı Ahmet Eren, tüm üniversitenin binalarını yapacakmış. Ağrıdağı Üniversitesinin adı, İbrahim Çeçen Üniversitesi olarak değiştirilecekmiş ki Üniversiteyi bu zat inşa etsin. Batman’da TPAO şimdiden Batman Üniversitesine birkaç trilyon yardım yapmış. Diğer taraftan işadamı Nasuhoğlu, yakında Batman Üniversitesi inşaatlarını yapmaya başlayacakmış.

 

Peki Siirt halkı ne yapıyor? Başbakanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan’ın (eşi Sayın Emine Erdoğan’un Siirtli olması münasebetiyle) Siirt’e devlet yardımı yapmasını bekliyor. Sadece devletin katkısı ile Siirt Üniversitesi’nin kurulması planlanıyorsa, kuruluş için çok uzun yılların geçmesi gerekebilir.

 

Siirt kamuoyu, kampus inşaatının bir an önce başlayabilmesi için harekete geçmeli. Siirt esnafı karınca kararınca ellerinden gelen maddi yardımı yapmalı. Sayın Valimizin Başkanlığında gelir sağlayıcı faaliyetlere girilebilir,. İşadamları ile sık sık toplantılar yapılarak, bazı binaların temeli atılabilir. Kurulum aşamasında boşa geçen her yılın, ileri yıllardaki gelişmeyi katlayarak yavaşlatacağını tahmin etmek zor değildir. Siirt Üniversitesi’nin Siirt’te yaşayan her kişiye bir vesile ile katkı sağlayacağı asla unutulmamalı!

Etiketler

Yorumlar

Yorum Yapın !

Yorum yapmak için oturum açmalısınız.