Öğr.Gör.Nurhayat VAROL- Kişisel Web Sayfası
18
Kasım
2016

Üniversitelerin ev sahipliğini yaptıkları bilimsel toplantılar, sempozyumlar sayesinde bilim dünyasına katkılar sağlanmaktadır.  Bilgi paylaşımların olduğu, yorumların sıcak tartışıldığı ve çalışmaların masaya yatırıldığı sempozyumlar aynı alandaki akademisyenlerin bir kısmının buluştuğu yerlerdir.

Fırat Üniversitesinde sık sık sempozyumlar yapılmaktadır. 24 yıldır görev yaptığım üniversitede bir çok defa sempozyumların  hazırlık aşamasında görev almak zorunda kaldım ya da kendimi gönüllü olarak içerisinde buldum.  Sempozyum gibi bilimsel toplantıları sadece bilimsel toplantı,  bilimsel etkinlik, bilimsel paylaşım olarak düşünmüyorum. Elbette öncelik bu amaçların gerçekleştirilmesidir. Ancak ev sahibi üniversitenin sorumluluğunun fazla olduğu gerçeği her zaman vardır.

ITTES 2016 Uluslararası Öğretim Teknolojileri ve Öğretmen Eğitimi Sempozyumu 6-8 Ekim 2016 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar Öğretim Teknolojileri ev sahipliğinde 4. Sempozyumunu gerçekleştirdi.   Birçok üniversiteden akademisyenler bildirileri ile katılmışlardı. Paneller yapıldı. Bilgiler paylaşıldı, tartışıldı.

Çoğu zaman yapıldığı gibi sempozyumun son gün sosyal etkinlikler çerçevesinde görülmeye değer yerlere geziler düzenlenir. Sempozyumlar Anadolu kültürünün hâkim olduğu yerlerde yapıldığında her haliyle farkı ortaya koyuyor. Anadolu insanın misafirperverliği hava alanından karşılama ile başlar,  yine hava alanında uğurlama ile biter. Sonuçta ev sahiplerinin sergiledikleri tavırlar o ili hatta o bölgeyi anlatmakta ve tanıtmaktadır. İlk intibaın çok önemli olduğunu biliyoruz. Kalıcı olan da dolayısıyla karşılandığı atmosferdir.

Sempozyumlara gelen akademisyenler gittikleri yerlerde akademik çalışmanın dışında kalan sürede etkinlik yapılan üniversite hakkında ön bilgi sahibi olmayı, çevreyi coğrafi, fiziki, tarihi ve sosyal yapısıyla ili tanımak isterler. Sosyal yapıyı elbette gezerek görebilirler, ancak en büyük kaynak ev sahipliği yapan üniversitedir. Çünkü hazırlayacakları bilimsel etkinliğin yanında sosyal aktiviteler o yöreyi tam olmasa da kısmen tanıtmaya yeterli olabilmektedir.

Mutlaka kaliteli bir etkinlik için ciddi anlamda maddi desteğe ihtiyaç vardır. Üniversiteler bazen çok sınırlı destek verebilmektedir. İllerde Valilik, Belediye, Ticaret ve Sanayi odası başta olmak üzere bazı Sivil Toplum Örgütleri toplu yemek gibi birer öğün yemekleri bazen üstlenmektedirler. Tabii ki bu da çorbada tuzu olmak gibidir. Ayrıca bildiri gönderen katılımcıların ödedikleri katılım ücretleri sempozyum masraflarını karşılamada kullanılmaktadır.

Bu kadar zor şartlarda hazırlanan sempozyumlar doğu üniversitelerinde bir başka güzellikte geçtiğine inanıyorum. Doğu misafirperverliği kendisini hemen göstermektedir. Gelen misafirlerin hava alanından alınıp otellere yerleştirilmesiyle başlayan ev sahipliği, etkinlik süresince devam etmektedir. Konukları rahat ettirme, mutlu etme adına ev sahiplerinin yarışırcasına sahiplenmeleri kendilerini de mutlu etmektedir. Ne kazanılmaktadır? Öncelikle görev yaptıkları üniversitenin tanıtımını yapmaktadırlar. Çünkü ayrılıp giden konuklar bir süre sonra belki birey bazında hatırlayamayacaklar ama üniversite olarak zihinlerde iz bırakacaktır.

Batı üniversitelerinde gerçekleşen sempozyumlardaki farkı çok net görmek mümkün.  Bireysellik ruhu bütün alana yayılmakla birlikte yaşam koşulları da bu anlamda olumsuz etkileyebilir.

ITTES 2016 Sempozyumunu düzenleyen, büyük özveri ile çalışan Eğitim Fakültesi BÖTE Bölüm Hocalarıma özellikle Doç. Dr. Yalın Kılıç, Doç. Dr. Ahmet Tekin, Yrd. Doç. Dr. Ferhat Bahçeci, Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Özdemir ve bu etkinlikte canla başla çalışan emeği geçen herkesi kutluyorum.

Etiketler

Yorumlar

Yorum Yapın !

Yorum yapmak için oturum açmalısınız.