Öğr.Gör.Nurhayat VAROL- Kişisel Web Sayfası

LYS SONUÇLARI

31
Temmuz
2013

Birkaç gün önce gece yarısı açıklanan LYS sonuçları, aday ve aileler tarafından heyecanla bekleniyordu. Sonuçtan mutlaka çok mutlu olan aileler olduğu gibi hüsrana  uğrayanlar da oldu.  Adaylar için 30 yer tercih etme şansı verilmişti ÖSYM’nin açıklamasına göre adayların çoğunluğu 14 tercih yapmışlar, yine adaylar tercihlerinin genelde ilk 7 si içerisinde yazdıkları bir yere yerleşmişler.  Bu demektir  ki artık sadece bir yere yerleşmek için tercih yapılmıyor.

Dönem dönem bazı üniversiteler ve bazı alanlar ön plana çıkmaktalar. Bazı üniversiteler var ki popüler özelliklerini yitirmediler. Bazı üniversiteler kontenjanlarını  dolduramadılar. Örneğin;  Kayseri’de yeni acılan Abdullah Gül Üniversitesi kontenjanlarını tamamen doldurmuştur. Devlet Üniversitelerin bir çoğu ek kontenjan ile yerleştirmeyi beklemektedirler. Eğitim veren  61 tane vakıf üniversitesinden sadece 8 üniversite kontenjanlarını tam doldurabildi. Vakıf Üniversiteleri  ilk açıldıklarında sayıları bu kadar fazla olmasa da deneme safhasından sonra doluluk oranları yükselmişti.

Bazı üniversiteler  kontenjanlarını tamamen doldurdular. Her dönem  joker meslekler olmuştur. Birkaç yıl zirvede kalan meslek grubuna yönelmeler daha sonra cazibesini yitirmeye başlıyorlar. Örmeğin; Eğitim Fakültesi  Sınıf Öğretmenliği  Bölümünün puanları birkaç yıl oldukça yüksekti. Çünkü istihdam alanları fazlaydı. Bu yıl Eğitim Fakültesi  girişlerinde ciddi anlamda puan düşüşü görülmekte.  En az 800 bin atama bekleyen öğretmen var iken alınacak öğretmen sayısı 50 bin civarındadır. Dolayısıyla düşündürücüdür.

Yine 1990 lı yılların sonu 2000 li yılların başında Milli Eğitim okullarda bilgisayar laboratuvarları kurmaya başladı ve bilgisayar dersleri zorunlu olmuştu. Dolayısıyla bilgisayar öğretmenlerine olan ihtiyaç aniden arttı. Marmara, Gazi ve Fırat Üniversitelerinde Teknik Eğitim Fakülteleri bünyesinde eğitim veren Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği Bölümleri giriş puanları çok yüksekti. Mühendislik Fakültesinin üzerinde giriş puanıyla öğrenci geliyordu. Gerçek anlamda donanımlı  öğrenci ile eğitim öğretim yapılıyordu. Mezun olan öğrenciler KPSS den 40 45 dahi alsalar atamaları yapılıyordu. Yeni tanışılan bilgisayar laboratuvarlarında hem öğretmen hem teknisyen gibi çalışarak yetişmeye çalıştılar. Bir süre sonra ne oldu? meslek popülaritesini  kayıp etti. Çünkü bilgisayar öğretmenleri artık öğrenciye not veremeyecek, ders zorunlu değil, derken laboratuvarlar panikle dağıtıldı, sınıf kazanma adı altında laboratuarlar silindi. Bilgisayar öğretmenlerinde azim ve istek kalmadı. Çalışma hayatından soğudular.  Baştacı olan branş bir anda ayaklar altına ne çabuk geçti. Son çalışmayla yine belli sınıflarda bilgisayar dersleri zorunlu okutulacak. İyi de sabırsızlıkla sökülen laboratuvarların bir kısmı yok artık. Bilgisayar öğretmenleri şimdi de onu kara kara düşünmeye başladılar. Uygulamalı olması gereken bilgisayar dersleri teorik olarak nasıl anlatılabilecek?! İşte eğitim sistemimiz bu iki ileri bir geri misali mi? Yoksa daha mı kötü?

Bazı fakülteler tercih edilmezken halen devam etmeleri düşündürücüdür. Mesela bu yıl Süleyman  Demirel Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi 26 kontenjan verdiği halde sadece 1 kişi tercih etmiştir.  Üstelik her öğrenciye 10 ay süre ile 200 Lira karşılıksız burs sağlandığı halde.  Benzer durumda olan üniversiteler var.  Örneğin; Batman İnşaat Mühendislik,  Mardin’de Biyoloji,  Çanakkale 18 Mart Üniversitesinde biyoloji gibi bölümler birer öğrenci ile eğitimlerine devam mı edecekler?

Her zaman kontenjanları dolan bazı alanlar var ki Hukuk Fakültesi, Endüstri, İşletme,  Mimarlık  gözde meslekler arasında. Yine son birkaç yıldır  öğrenci alan Kürt Dili Edebiyatı Bölümü kontenjanlarını doldurmuştur.

Artık bilinçli aileler ve adaylar sadece bir üniversite diploması almak için değil,  istihdam alanı geniş olan ve sevdikleri meslekleri seçme yoluna gittiler. Eğitim alanında da ufku geniş aile çocuğunu yönlendirmede doğru adım atar.

Üniversite havasını yeni soluyacak gençlere yolunuz açık olsun deyip başarılar diliyorum.

Etiketler

Yorumlar

Yorum Yapın !

Yorum yapmak için oturum açmalısınız.