Öğr.Gör.Nurhayat VAROL- Kişisel Web Sayfası

KURTALAN FAKÜLTE İSTİYOR

17
Şubat
2014

Siirt Üniversitesi 29 Mayıs 2007 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla kurulmuştu. Daha önceden Dicle Üniversitesi’ne bağlı olarak Eğitim Fakültesi, Sağlık Yüksek Okulu, Meslek Yüksekokulu Siirt merkezdeki küçücük kampüste eğitim yapmaktaydılar. Bağımsız olarak Siirt Üniversitesi kimliğine büründükten sonra fakülte sayısını artırdı. Eğitim Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Ziraat Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi hâlihazırda resmen kurulmuş olan fakültelerdir. Sağlık Yüksekokulu, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu da Siirt Üniversitesi bünyesinde yer almaktadır. Siirt Meslek Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Eruh Meslek Yüksekokulu, Kurtalan Meslek Yüksekokulu da yüksekokullar olarak eğitime hizmet vermektedirler.

 İllerde açılan üniversiteler çevrelerine ışık vermeye başlarlar. İlçelere yayılırlar. İşte Siirt Üniversitesi, Eruh ve Kurtalan ilçelerinde Meslek Yüksekokulları açarak büyümeyi hedeflemiştir. Bütün üniversiteler mutlaka ilçelere yayılmıştır. O ilçenin potansiyel yapısı, yerleşim yeri, büyüklüğü, merkez ile olan bağlantısı gibi faktörler etkendir. Siirt’in en büyük, en gelişmiş ve ulaşımı en kolay olan ilçesi Siirt- Batman arasında bulunan Kurtalan ilçesidir.  Siirt Üniversitesi’ne bağlı Kurtalan Meslek Yüksekokulu kuruldu. Yüksekokul içerisinde hâlihazırda Maliye, Posta Hizmetleri, Turizm programları eğitimlerine 180 öğrenci ile devam etmektedirler. Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü, Dış Ticaret, programları açılmıştır, ancak öğrenci alımı yapılmamıştır.

Üniversite’nin kurulma aşamasında Rektör Vekili Prof. Dr. Asaf Varol’un Kurtalan’a bir meslek yüksekokul kazandırma çabasına şahidim.  Haklı olarak ilk anda en azından Meslek Yüksek Okulu isteyen Kurtalan halkı bilinçliydi. Varol halkın bu isteğinin yerine olduğunu düşündü, bir yerden başlamak gerekirdi. Ancak yeni açılacak bir meslek yüksekokulun 2008 ÖSYM kılavuzuna yetişmesi imkânsızdı. Fakat Kurtalan’a canlılık getirmek halkını mutlu etmek istiyordu. Ne yapabilirdi? İlk akla gelen  Siirt Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin derslerinin Kurtalan’da yapılması kararının ÖSYM kılavuzunda yer alması için çaba sarf etmiş ve sonuçta başarmıştı. Yer tahsisinin yapılması gerekiyordu. Yer arayışında o zamanın Kaymakamı Serdar Bakır, Siirt Valisi Necati Şentürk, Milli Eğitim Müdür Vekili Mehmet Ali Atalay ve Milletvekili Afif Demirkıran’ın yardımları göz ardı edilemezdi. Osmangazi YİBO okulu değerlendirilecekti.  İleriyi göremeyecek durumda olan halktan bazı kesimlerin ve bazı öğretmenlerin bu yer tahsisine karşı tepkileri olmuştu. Halen nedenini bilemiyorum. Belki bazı küçük hesaplar vardı. Ama düşünülmedi ki bir ilçe için bir yüksekokul, küçük bir bacasız fabrika ve bu bir başlangıç olacaktı. Sıcak bakılmamasının nedenini ise mevcut öğrencilerini nereye transfer edeceklerini bahane ediyorlardı. Oysa Kurtalan’da bu okulun öğrencilerinin transfer edilebilecekleri diğer okullar mevcuttu ve İl Milli Eğitim Müdür Vekili Mehmet Ali Atalay ilçeye gelecek bir yüksekokulun ilçeye getirisini de düşünerek Osmangazi YİBO’nun Üniversiteye tahsisi hususunda gayret sarfediyordu.

Başlangıçta tüm Osmangazi YİBO’nun Siirt Üniversitesine tahsisi düşünülürken, sonradan sadece ancak iki binaya olur çıkarılabilmişti. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik; YİBO’nun Meslek Yüksekokuluna tahsisi konusundaki talebi kabul etmemişti. Bu yüzden bina kısmen verilmişti. Oysa Rektör Vekili Varol’un ve Vali Necati Şentürk’ün talebi sonucunda Ticaret Meslek Lisesini, Siirt Üniversitesine tahsis edilmesine onay vermişti.

Geçmiş hikâyesi böyle olan ve temelinde bu kadar fedakarlık yapılan meslek yüksek okulları artık Kurtalan’a yetmiyor diye düşünüyorum. İlçelerine fakülte isteyen Kurtalan sakinleri halen hedeflerine ulaşamadılar. Yer olarak terk edilen ve şu an madde bağımlılarının mesken tuttukları tekel binaları yıllardır düşünülüyor. Milletvekili ilçedeki bir sohbetinde 60 dönüme sahip olan tekelin 10-15 dönümünü fakülte için verileceğini, 40 dönümünü TOKİ ye verecekleri vaadinde bulunmuş, halk halen bu vaadin yerine gelmesini beklemektedir.

 Özellikle ziraata uygun bir ilçede neden “Ziraat Fakültesi” olmasın diye sitemlerini dile getirmektedirler. Ilısu Barajı Kurtalan’ın birçok köyünü su altına almıştır. Dolayısıyla sulanma sorunu ortadan kalkmıştır. Ilısu barajının bu ilçeye elbette tarım yönünden faydası olacaktır. Zaten geniş bir ovaya sahip ilçede tahıl ve fıstık bolca yetişmektedir. Tarım potansiyeli ve hayvancılığın yapıldığı bölgede neden bir Ziraat Fakültesi hatta Veteriner Fakültesi olmasın ki! Artık bilinçli olan halk birçok olgunun farkındalar şöyle ki; mutlaka üniversiteler bulundukları yere bacasız fabrika özelliğini verirler. Yani öğrencilerin yaşadıkları yerlere ekonomik katkıları fazladır. Bence görünmeyen ve en önemli yanı, üniversite öğrencilerinin bulundukları yerdeki sosyal yapıyı etkilemeleridir. Sosyal ve kültürel yönden katkılarının olduğu bir gerçektir.

Ülkemizin her bölgesine eğitim gitmeli ilkesini benimsemişiz. Özellikle Kurtalan gibi yerleşim yerinin önemi, nüfusu, sosyal statüsü uygunluğu olan ilçelere uygun fakülteler açılmalıdır. Kurtalan’ın yerleşke olarak Siirt Üniversitesi kampüsüne yakınlığı da ayrı bir avantaj olarak düşünülebilir.

Kurtalan halkı için ilerleyen en yakın zamanda fakülte açılışlarının yapılacağı müjdeli haberleri almak dileğiyle güzel günlere…

Etiketler

Yorumlar

Yorum Yapın !

Yorum yapmak için oturum açmalısınız.