Öğr.Gör.Nurhayat VAROL- Kişisel Web Sayfası

KURALCILIK

12
Ağustos
2008

Kuralcılık yasa, yönetmelik, tüzük, genelge ve diğer mevzuatlara uyumun gereğidir. Kuralcılık bazen işlerin çabuk yürütülmesini engelleyebilir. Aşırı kuralcılık ise bazen kaosa dahi sebebiyet verebilir. Kuralcılık, titizliğin sonucudur ve titiz bireylerin kuralcı olacağı açıktır.

Kurallara riayet etmek, diğer insanların haklarına saygının ifadesidir. Örneğin bir işi takip ederken, sırasının gelmesini beklemek kurallara uyumu gösterir. Türkiye’de bankalar sistemi oturtmak ve belirli kuralları etkin kılmak amacıyla sistemler geliştirirler. Otomatik makinelerden alınan numaralarla sırası gelen gişe önüne giderek işlemini yapar. Ama bu sistemlere rağmen kuralı bozanların sayısı da az değil. Makineden sıra almak yerine müdürün odasına çıkıp çayını yudumlarken, bir taraftan da işlerini yürüten açıkgözlerin sayısı çok fazla.

 

Geçenlerde ABD’de Indiana Beach (Indiana sahilleri) adı ile anılan bir eğlence yerine girmiştik. Burası özellikle çocuklara yönelik etkinliklerin yer aldığı bir yer. Lunapark diye adlandırabiliriz. Bu eğlence yerinde çocuklar lunapark trenine biner, çarpışan otoları sürer, çekilişlere vb etkinliklere katılır. Biz bu parkı ziyaret ettiğimizde saat 21.00 idi. Kapanış saati de 22.00 olarak gözüküyordu. İçerideki kalabalıklığı gördüğümüzde bu kadar insanı saat 22.00 de boşaltmanın imkanı olamayacağını düşünerek 1 saatlik süre de olsa bilet alarak içeri gittik.

 

Lunapark içerisinde 1 saatlik süre çok çabuk geçti ve kapanış saatinde havai fişekler atılmaya başlandı. Havai fişeklerin sona ermesinin ardından binlerce kişinin bulunduğu Lunapark çok hızlı bir biçimde kendiliğinden boşaldı. Ne bir anons, ne bir uyarı yapıldı. Aile ve çocukları süratle parkı terk etti. Acaba bu durum Türkiye’de olsaydı ne olurdu diye düşündüm. Mutlaka görevliler gelir ve kişileri zoraki dışarı çıkarırdı herhalde. İşte bu sistem kurala uymanın sonucudur ve bireyler herhangi bir uyarıya gerek kalmaksızın alanı terk edebiliyor.

 

Sokak ve caddelerde stop işaretlerinde her araç mutlaka tamamen durur ve trafiği kontrol ederek geçer. Bazen dört yolu kesiştiği kavşakta dört tane stop işareti bulunur. Tüm sürücüler bu işaretler önünde mutlaka durur ve kavşağa ilk giren öncelikli olarak hareket eder. Aynı manzarayı Türkiye’de düşünmek dahi istemiyorum. Eminim ki ya kaza olur ya da sürücüler araçlarından inerek bir birinin üzerine yürür.

 

Kurallara riayet demokrasiye saygının simgesidir ve insana değer verme unsurudur. Ülkemizde kuralların oturtulabilmesi için herkesin kurallara uyması ile sağlanabilir. Eğitim bu noktada çok önemlidir. İnsanlarımızı eğiterek, gelişmiş toplumların seviyesine ulaşabiliriz.

Etiketler

Yorumlar

Yorum Yapın !

Yorum yapmak için oturum açmalısınız.