Öğr.Gör.Nurhayat VAROL- Kişisel Web Sayfası

İÇİMİZDEKİ DEĞERLERDEN BİRİ: MEHMET METİN BAŞ

22
Ekim
2014

Elazığ medeniyet şehridir, Elazığ kültür şehridir, Elazığ sanat şehridir, Elazığ musikiyi idrak eden şehirdir, Elazığ şairlerin şehridir, Elazığ gakkoşların şehridir. Bu vasıflar insanları daha ince ruh haline büründürür. Sanatına ve sanatçısına saygı duymayan onu kollamayan toplum, bu güzel özelliklerin erimesine göz göre göre seyirci kalacaktır.

Hayat gelip geçiyor eski çınar sanatçılarımızın bir kısmı ebediyete intikal etti,  bir kısmı çok yaşlandı. Onlar efsane olacaklar. Çünkü eser bırakarak gidiyorlar. Gelen yeni nesle, eli kalem tutanlara neden sahip çıkmayalım! Aramızda ismi Elazığ dışında çok geçen, etkinlikten etkinliğe koşan bir hemşerimiz şairimiz var ki yerel medya farkında değil.

Kimdir Mehmet Metin Baş?

O Elazığ’dan yıllar önce işyerinin (Sivrice’deki Azot Sanayi) kapanmasından dolayı doğduğu yerden ayrılmak zorunda kalmıştı. Önce Samsun sonra Mersin idi kısmetine bağlanan yollar ve 2008 yılında rızık  kapısı Manisa’nın Soma ilçesinden açılmıştı. Türkiye Elektrik Kurumuna bağlı SEAŞ’ta çalışıyordu. Artık Soma’da yaşamaya başlamıştı. Şiir sevgisi olan Metin Baş bu yola baş koymuştu.

Ortaokul yıllarına uzanan yazma alışkanlığı yüreğinde yeniden yeşermişti.  Kaleme aldığı duygularını ilk kez 2009 yılında “Şiirle Çaldım Kapını” kitabında toplamıştı. Çok geçmeden 2. kitabı “Şiir Düş/tü Kalemden” ile başarılı bir çıkış yakalayan şair, kısa sürede 2. baskıya ve şimdilerde 3. baskıya gitmenin mutluluğunu yaşıyor.

Çeşitli şiir antolojilerde şiirleri yayınlandı ve yine  çeşitli öyküleri de olan Mehmet Metin Baş’ın en ilginç çalışmalarından birisi de Elazığ yöresine ait olan MAMOŞ türküsünü öyküleştirip Sırat-ı Aşk adlı kitapta yayınlanmasıydı.

13 Mayıs 2014 günü Türkiye, Soma’da maden ocağı felaketiyle kara güne bürünmüştü.  Mehmet Metin Baş Soma’da ikamet etmesi nedeniyle Soma faciasında bizzat orada yaşanan acılara da şahit oluyordu. Karanlıktan çıkan içler acısı görüntüdeki insanlar ve onları umutsuz günlerce ocak çevresinde bekleyen yakınlarının çaresizlikleri onu hem derinden yaralamış, içini yakmış hem de her olay gibi bu durumun da unutulmaya mahkûm edilmesinden korkmuştu. İşte bu duyguların üzerine bir de şair olmanın ince ruhu eklenince sosyal sorumluluk yükünü üstlenmiştir.

Orada yaşanan o elim kazayı kitaplaştırmak istedi ve bir gazeteci gibi şehit aileleriyle günlerce bire bir görüştü. Onları dinledi, sağ kurtulanlar ile birçok kesimin olay hakkındaki görüşlerini bir araya getirerek, “K/ömür Bitti” adlı kitabı yayınladı.

Kısa sürede ilgi gören kitapla birlikte yine Soma için yazılmış tüm şiirleri 178 şairin katılımıyla oluşan Soma Şiirleri Antolojisini ASKED’in (Avrasya Sanat Kültür ve Edebiyat Derneği) ve Savaş Ünal’ın da katkılarıyla hayata geçirdi.  20-21 Eylül’de 107 şair yazarın ve Azerbaycan milletvekili Ganire Paşayeva’nın da katıldığı bir etkinlikle adından çok sıkça söz ettirdi. Adı geçen etkinlik birçok ulusal basında ve yerel basında yer almıştı.

Elazığlı olmaktan gurur duyan ve bulunduğu bütün platformlarda memleketini dile getiren şairimizin adı etkinliklerden sonra da ne yazık ki Elazığ’da duyurulmadı.

24-25 Ekim 2014 tarihinde İstanbul Üsküdar Üniversitesi’ne çalışma alanında konuşma yapmak üzere davet edilen hemşerimiz farklı üniversiteler ve belediyeler tarafından yine seminer vermek üzere davet edilmektedir.

Bizden birisi olan, Elazığ’ımızı kendi alanında ve kişiliğiyle en iyi şekilde temsil eden hemşerimiz Mehmet Metin Baş’a gönülden başarılar diliyoruz…

İyi bir Gakkoş olduğunu ve Elazığlı olmaktan gurur duyduğunu dile getiren şairimiz, amacının örnek bir Gakkoş olmak ve her platformda sevgiyle saygıyla bu sorumluluğu taşıyabilmektir diyerek bize sevgilerini selamlarını yolladı… Bakalım kaç kişi aleykümselam diyecek…

Etiketler

Yorumlar

Yorum Yapın !

Yorum yapmak için oturum açmalısınız.