Öğr.Gör.Nurhayat VAROL- Kişisel Web Sayfası

FIRAT’TA ÖĞRENCİ TOPLULUKLARI

25
Mart
2015

Üniversite gençliği deriz. Sorumluluklarını almış deriz. Kişilik gelişimleri tamamlanmış deriz. İş bitirir deriz. Yaratıcı deriz, üretken deriz, ufku açık yeni ufuklar peşinden koşar deriz. Neden çünkü gençlikten beklentiler bu ve benzer özelliklerdir. Ancak genele yaymak mümkün değildir. Bu ve daha fazla özellikleri kendilerinde barındıran gençlerimiz olduğu gibi bu değerlerden daha az veya nasiplenmeyen gençlerimiz de var. Eğitimin her safhasında gençleri gözlemlemek mümkündür. Çocuk ve gençleri ilgi alanlarına göre yönlendirmek, eğitimcilerin kuvvetli gözlemleri sonucu gerçekleştirilmelidir.

İlkokul sıralarında başlayan sosyal etkinlikler onları araştırmacı, paylaşımcı, birlikte çalışma bilincine ulaşmayı, üretkenliği, öz güven duymayı, girişimci olmayı, sosyalleşmeyi, hızlı düşünebilmeyi, problem çözebilmeyi, sonuçta da ayakları üzerinde daha kolay durmayı ve özelliklerin bileşkesi olan başarılı ve mutlu yaşamayı öğretmekle birlikte çevresini de uyandıran örnek birey olarak tanınmasına vesile olur.

Üniversitelerde gençlerin kendilerini gösterebilecekleri, özelliklerini yansıtacakları, çevrelerine verimli olabileceği birçok aktivite var, bunlardan birisi öğrenci topluluklarıdır. Yıllardır öğrencilerim ile sosyal aktiviteler düzenlemekteyim.  Ayrıca Fırat Elektronik Bilişim Kulübü’nün  (FEBİTEK) akademik danışmanlığını yapıyorum. Dolayısıyla kulüplerin nasıl çalıştığını, öğrencilerin rollerini ve kazanımlarını çok iyi izleme şansına sahibim.

Üniversitemizde de birçok üniversitede de olduğu gibi sayıları sürekli artan eski adıyla kulüp yeni adıyla öğrenci toplulukları bulunmaktadır. Mutlaka bu topluluklardan bir kısmı etkinliklere doymazken, ardı ardına etkinlik düzenlerken,  birkaçı da sadece kâğıt üzerinde ismi olan kulüplerdir.   Bahar yarıyılı başladığından beri yine iki kulüp var ki etkinliğe doymuyorlar.  Faaliyetlerini hafta içerisine sığdıramayan FEBİTEK hafta sonlarını ve geceyi aktif geçirmeye başladı.  Sıra dışı etkinlikler yapılıyor. Şöyle ki; Yazılım alanında isim yapmış ve her davetimizde bizi kırmayıp öğrencilerimize zaman ayıran, kod ve yardım sevdalısı Sayın Eralp Erat 21 Mart Cumartesi günü F.Ü. Prof. Dr. Mustafa Temizer Konferans salonunda 3 saat eğitim verdi.  Bu eğitimde hayatın gerçeklerini kendi mesleki yaşam biçiminden de vererek yazılım anlamında kendilerini yetiştiren gençlerin yollarının açık ve iş sahalarının çok geniş olduğunu anlatarak gençlere ayrı bir heyecan verdi. Akşam saatlerinde Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendislik bölüm laboratuvarlarında çeşitli dillerde kod yazma uygulamaları başlatıldı. Laboratuvar öğrenciler ile doluydu.  Çalışma 20.00-08.00 arasında olacaktı ve slogan “Kod Gecesi” idi.

Gece saat 24 sıralarında fakülteye gidip günlerdir süren hazırlıktan sonra kaç kişi kaldı? Devam ediyor mu diye bakmak istediğimde eşim ile birlikte gittik. Mutluluktan o an ne yapabilirim diye düşündüm. Çünkü halen laboratuvar dolu herkesin karşısında dizüstü bilgisayarlar ve kod yazıyorlar. Eralp bey “sınıfta bir kişi de kalsa ben sabaha kadar buradayım” diyerek fedakârlığını hissettirdi. Sabaha kadar şevk ile çalışan, yol gösteren Eralp Bey ve öğrenme sevdalısı gençler ne güzel buluşmuşlardı.

Öğrencilerimiz o kadar güzel koordine olabiliyorlar ki, o kadar güzel organize olabiliyorlar ki; her adımı usulüne göre atmayı öğrendiler, kendi başarıları ile mutlular. Bir hoca için çok anlamlı ve mutluluk verici ortam.

2011 yılında Fırat Üniversitesi ve ABD Texas eyaletindeki Sam Houston State Üniversitesi ile imzalanan protokol sonucunda Teknoloji Fakültesi olarak Türkiye’de ilk ve tek olan Adli Bilişim Mühendislik Mühendisliği Bölümü açıldı. Bu bölümün açılması ile yeni bir öğrenci kulübü daha kuruldu. İlk olarak 2014 yılında da bu bölüm ilk öğrencilerini aldı.

Bilişim çağında doğal olarak bilişim suç oranlarının artması, dijital dünyadan anlayan ehliyetli kişilere olan ihtiyacı doğurmuştur. Yeni kurulan kulübün akademik danışmanı Prof. Dr. Asaf VAROL.  Çiçeği burnundaki bu kulüp ilk etkinliğini 20 Mart 2015 Cuma günü Prof. Dr. Mustafa Temizer Konferans Salonunda gerçekleştirdi. Akademik danışman hocalarının zorunlu olarak il dışında olması nedeniyle etkinlikteki görevini bana devretmişti. O nedenle çalışmalara da bizzat tanık oldum.

Öğrenciler birinci sınıf olmalarına rağmen titiz davrandılar, canla başla koşturdular. İlk faaliyetlerinde ilginç konuları ile konuklarını ağırladılar. Davetlileri Emrullah Akdemir ve Seyfullah Kılıç idi. Konular güncel ve yaşanmışlıklardı.  Kişisel Güvenlik ve Sosyal Medya Güvenliği, Siber İstihbarat Teknikleri ve Bilgi Güvenliği alanlarında bilgi birikimlerini paylaşarak soru cevap şeklinde programlarını sonlandırdılar. Çok genç, hatta üniversite öğrencileri olmalarına rağmen o kadar ilgi çekici özgeçmişleri var ki. Hatta kendilerini şöyle tanımlamak mümkündür. “Kodları paraya dönüştürenler”. Kendilerini tanıtırken yaptıkları çalışmalar zaten ilgi çekmeye yeterliydi. Şöyle ki;  bilişim dünyasının Twitter, Facebook, Google gibi firmaların güvenlik açıklarını bulduklarını ve ilgili yerlere bildirerek milyonlarca kullanıcıyı zarardan koruduklarını, uygulamalı olarak anlattılar.

Böyle ilginç konuk ve konular olunca salonlar alışılmışın dışında doluluk gösteriyor. Gelen katılımcılara katılım belgelerinin verilmesi yine cazip gelmektedir. Bu tarz güncel konuların işlendiği etkinliklere gelenlerin bir sonraki etkinliğin ne olacağını sormaları ne kadar güzel bir duygudur.

İşte FEBİTEK etkinlikler zincirinde 28 Mart 2015 Cumartesi günü “Doğadaki Mühendislik yaklaşımları” isimli çalışmada davetli konuşmacılar ve yine 8 Nisan 2015 Çarşamba günü “Elektrik Port Sektör Günleri” isimli panelde uzman konuşmacılar bilgilerini paylaşacaklar.

Bir kulübün başarıya ulaşması için öncelikle danışman hocanın kulübünü benimsemesi, yeniliğe açık olması, yeri gelince elini taşın altına koymasını bilmesi,  kulüp yönetim kurulunun emek verecek öğrenciler tarafından oluşmasında etkili olması, kulüp çalışanları ile iletişiminin iyi olması,  vizyonunun olması, yönetim kurulu ve üye öğrencilerin aktif, üretken, hızlı olmaları arzu edilen ve başarıya giden yoldur.

Bu vesile ile danışmanı olduğum FEBİTEK kulübünde görev alan gece, gündüz ve hafta sonu demeden, canla başla çalışan, iş yapmaktan kaçmayan sevgili öğrencilerimi kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.

Adli Bilişim Kulübü yeni kurulduğu halde yaptıkları kaliteli çalışmalar ve etkinlikleri için de onları kutluyorum ve hızlarını kesmemelerini diliyorum.

Sevgiler sevgili çocuklarımız.

Etiketler

Yorumlar

Yorum Yapın !

Yorum yapmak için oturum açmalısınız.