Öğr.Gör.Nurhayat VAROL- Kişisel Web Sayfası

ELİNİZİ TEKNOLOJİ FAKÜLTELERİNDEN ÇEKİN!

18
Haziran
2014

Fırat Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi 1983-1984 eğitim öğretim yılında öğrenci almıştı. İlk açıldığında Fakültede Yapı, Metal, Otomotiv Öğretmenliği ile Eğitim Bilimleri bölümleri vardı. O dönemlerde Türkiye’de sadece Fırat, Gazi ve Marmara Üniversitelerinde olmak üzere üç Teknik Eğitim Fakültesi bulunuyordu. Bu fakültelerden mezun olanların bir kısmı meslek liselerinde alan öğretmeni olarak görev yapmaktadırlar, bir kısmı da kurumlarda veya kurdukları kendi iş yerlerinde çalışmaktadırlar. 

İlk yıllarda istihdam anlamında hiç sıkıntı yaşanmamıştı. Yıllar ilerledikçe meslek liselerinde açılan bölüm ve Teknik Eğitim Fakültelerinde açılan bölüm sayısı artmıştı. Teknik Eğitim Fakültelerinin sayısı da artmıştı. İlerleyen yıllarda bazı bölümlerden mezun olanlar için alanlarında mesleki ve teknik liselere atanma rüya gibi oldu. Çünkü meslek liselerine uygulanan katsayı dezavantajlığı yüzünden orta öğretim kurumlarında aileler çocuklarını normal liselere göndermeyi tercih ettiler. Bir ülkenin gelişmesi için lokomotif rolü üstlenecek ara elemanları yetiştirmekte olan mesleki ve teknik liselerin öğrenci kaynağını kestiler.

Teknik Eğitim Fakülteleri ÖSYM’nin kılavuzunda en son 2009 yılında yer almış ve son tercihler öğrenciler tarafından  o zaman yapılmıştı. Teknik Eğitim Fakülteleri kapatılmıştı. Aynı yıl Teknoloji Fakülteleri açıldı ve öğrenci almaya başladılar. Birçok kişi için yanlış anlaşılan şu; Teknik Eğitim Fakültelerinin Teknoloji Fakültesine dönüşümü. Oysa apayrı bir fakülte. Teknik Eğitim Fakültesi mezunlarına mühendislik hakkı verilmezken, Teknoloji Fakültesi mezunları mühendis unvanını almaktadırlar.

Teknik Eğitim Fakültelerinin kapatılması tartışma konusudur. Bana göre fakülte değil, ama istihdam sorunu olan bazı bölümler kapatılabilirdi. Sonuçta mesleki eğitime önem verilirken alan öğretmenleri nerede yetişecek? Diğer fakültelerden örneğin mühendislik ve teknoloji fakülte mezunları pedagoji derslerini aldıktan sonra meslek liselerinde öğretmen olarak istihdam edilebilmektedir. Bu demektir ki; üniversite eğitim öğretim sürecine 1 yıl daha eklemek gerekir. Ayrıca bu pedagoji kurslarının ücretli olması da ayrı bir kambur değil midir? Olan oldu artık fakülte yeni öğrenci almıyor, ancak halen öğrencisi bulunmaktadır.

Teknoloji Fakültesi mezunları mühendis unvanını almaktalar. Diğer mühendisler ile farkı ne diye akla sorular gelebilir. Teknoloji Fakültesi uygulamalı eğitim vermektedir. Derslerin %40 ı uygulamalı ve son yılda bir yarıyıl endüstride “iş yeri eğitimi” adı altında uygulamalı eğitim almaktadırlar. Bu model mezun olacak adayların istihdam edilebilecekleri yelpazenin geniş olmasını sağlamaktadır.

Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi yakında ilk mezunlarını verecektir. Fakülte’de Türkiye’de ilk olarak açılan Adli Bilişim Mühendisliği gibi popüler bir bölüm de bu yıl öğretime başlayacaktır. Unvanı aynı mühendis olsa dahi kulvarları kısmen farklı olan Mühendislik Fakültesi Teknoloji Fakültesinin mühendislik unvanlarına karşı çıkmış ve bu fakültelerin kapatılması için mücadele etmiştir.

Teknoloji fakülteleri değişik ve sıra dışı eğitim modelleri gerçekleştirmektedir. Örneğin, Fırat Üniversitesinde Yazılım Mühendisliği bölümünde 2+2 sistemi, yani öğrenci 2 yıl Fırat Üniversitesi, 2 yıl da protokol imzalanan Sam Houston State Üniversitesinde eğitim yaparak çift diploma alabilmektedir. Halihazırda İngilizce hazırlık sınıfını bitirip birinci sınıfa geçen öğrenciler, 2015 yılında güz dönemi 3. Sınıfa Sam Houston State Üniversitesine devam edeceklerdir. 2013 ve bu yıl 2014 yaz ayında adı geçen Üniversiteden Prof. Dr. Peter Alan Cooper hocamız ders ücreti almaksızın gönüllü olarak gelip burada öğrencilere ders vermektedir. Öğrenciler gidecekleri üniversiteden bir hocadan kendi ülkelerinde ders almanın mutluluğunu yaşamaktalar. Bu gelişim elbette  girişimcilik ve büyük çabaların sonucudur.

Bu tür başarıları görmezden gelen mühendislik fakülteleri, teknoloji fakültelerinin kapanması için girişimlerde bulunmaktadırlar. TMMOB ardı ardına davalar açmış, ancak kaybeden taraf olmuştu. Yükseköğretim Yürütme Kurulu, 24.07.2013 tarih ve 23 sayılı karar ile “Teknoloji Fakültesi ile Mühendislik Fakültesi mühendislik programlarının birbiri ile eşdeğer olduğuna ve Teknoloji Fakültelerinin mühendislik programlarından mezun olanların da ilgili dalın mühendisi unvanını kullanacağına” kararını almıştı. Alınan kararda usul hatası olmuştu. Şöyle ki;  2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununa göre bu tür bir kararı ancak, Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) alabiliyordu. Bu hatayı fark eden TMMOB, yakaladığı bu fırsatı vakit kayıp etmeden değerlendirmiş… Danıştay 8. Dairenin  05.05.2014 günü aldığı karar ile (Esas no: 2013/9785) yürütmeyi durdurabilmiştir. TMMOB bu haberi 13 Haziran 2014 Cuma günü öğle sonu web sayfalarında duyurmuştur. Bu tarih ve duyuru manidardır. Hemen  LYS öncesi tarih neden seçildi?

Teknoloji fakültelerini kafasında canlandıran ve tercih etmeyi planlayan öğrencileri, dolayısıyla ailelerini bu kadar karamsarlığa sürütmek kimin hakkı? Nasıl daha iyi eğitim veririz, gençlerimize iş kapısı nasıl açarız, onları nasıl daha iyi yetiştirebiliriz, hazır yetişmiş elemanımızla endüstriye nasıl katkıda bulunuruz…. Daha sıralanabilecek birçok olgu varken, neden birileri emsallerinin varlığından rahatsız ki? Neden zincirin halkaları artırılıp daha çok verimli olmuyoruz ki…. Kurumlardaki içsel çekişmelerin faturalarını geleceğimizin ışığı gençlerimize yaşatmamalıyız diye düşünüyorum.

Etiketler

Yorumlar

Yorum Yapın !

Yorum yapmak için oturum açmalısınız.