Öğr.Gör.Nurhayat VAROL- Kişisel Web Sayfası

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ

03
Temmuz
2014

11. Cumhurbaşkanımız olan Abdullah Gül 28 Ağustos 2007 tarihinde TBMM tarafından seçilmiş ve göreve başlamıştı. Nasıl seçiliyordu? Anayasanın 101. Maddesine göre 40 yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, TBMM üyesi olup aday gösterilen kişi yine kendileri tarafından seçilirdi. Gül’ün seçiminden sonra referandum sonrası yapılan değişiklik ile cumhurbaşkanı seçim kanunu değişti. Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek, görev süresi 5 yıl olacak ve sadece bir dönem görev yapabilecek. Seçim iki turda gerçekleşecek. İlk turda seçilebilmek için oyların en az  %51 ini almak gerekiyor. İlk turda çoğunluk sağlanamazsa 2. Turda seçime gidilecek ve ikinci tura ilk turda en fazla oy alan iki aday katılacak ve en fazla oy alan seçilmiş olacak.

Bu yıl ilk seçim 10 Ağustos 2014 Pazar günü yapılacak. İkinci oylamaya kalırsa 24 Ağustos 2014 Pazar günü tekrar seçime gidilecek. Yabancı ülkelerde yaşayan Türk vatandaşların oy kullanım tarihleri de ülkelere göre belirlenmiştir. Ayrıca Anayasanın Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin maddesine göre bir kişi en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilecek.

1923 yılı Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra ülkemizde 10 farklı Cumhurbaşkanı farklı sürelerde görev yapmışlardır. Sırasıyla Mustafa Kemal Atatürk 4 defa, İsmet İnönü 4 defa, Celal Bayar 3 defa, Cemal Gürsel, Cevdet Sunay,  Fahri Korutürk, Kenan Evren, Turgut Özal, Süleyman Demirel, Ahmet Necdet Sezer ve Abdullah Gül Cumhurbaşkanlığı görevini yaptılar. Bilindiği gibi Kenan Evren seçilmeden Cumhurbaşkanı olurken, diğer Cumhurbaşkanlarımız TBMM’nin seçimiyle gelmişlerdi. Politikadan uzak kişilerin Cumhurbaşkanı olması asıl olan olsa dahi bir kısmı bir partiden istifa ederek Cumhurbaşkanı adayı olmuşlardı.

Cumhurbaşkanı adayları belirlendi, heyecan başladı. Türkiye’de partilerin kemikleşmiş oyları vardır. Kemikleşmiş oylar da çoğunlukla orta yaş ve daha üzeri yaşlarda görülür. Genç nüfusa sahip olan ülkemizde gençlerin çoğunun politize olmadığı savunulmaktadır.  Genç nüfusun bir kısmının önceki seçimlerde sandık başına gitmedikleri gözlenmiş, nedeni de odaklandıkları partilerin olmayışı imiş. Ya partiye ya da kişiye ilgi duyulmayınca sandıktan uzak kalmışlar.

10 Ağustos’ta yapılacak Cumhurbaşkanı seçimlerine çoğunun katılması beklenmektedir.  Gençlerin oyları ayrı bir değere sahiptir. Belki çok temiz ve art düşüncesiz duygular ile oy kullanacaklar, çok beklentileri olacak, adı yıpranmamış kişiler ile yola çıkacaklar. Belki ailesini yönlendirecek ve oy sayıları artacaktır.

Bu durumda Cumhurbaşkanı adaylarının gençlere yönelik proje ve politikalarını hazırlamaları kendilerinin şanslarını artıracaktır. Belki sunulacak projeleri, gençleri daha heyecanlandırarak onların vatandaşlık görevlerini yapmalarını ve seçimde kendi katkılarının olmasının mutluluğunun yaşamalarını sağlar.

Hoşgörülü, karşı fikirlere saygılı, huzurlu bir seçim döneminin yaşanması sanırım herkesin ortak fikridir. Bir ilkin gerçekleşeceği seçim ile gelecek olan Cumhurbaşkanının her partiye gerçek anlamda eşit uzaklıkta ve hepimizin Cumhurbaşkanı olması dileğiyle huzurlu seçimlere…

Etiketler

Yorumlar

Yorum Yapın !

Yorum yapmak için oturum açmalısınız.