Öğr.Gör.Nurhayat VAROL- Kişisel Web Sayfası

ÇOCUK VE GENÇLERDE İNTİHAR MEYİLİ

15
Aralık
2021

İntihar gibi soğuk, ürpertici bir sözcüğü işitirdik, basında okur, dinlerdik. Ama son yıllardaki gibi sık hiç duymadık. İntihar, kişinin kendi isteğiyle kendisinin ölümüne yol açma eylemi olarak düşünülür.

Dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kişinin intihar ederek hayatlarını kayıp ettikleri intihar istatistiklerinden bilinmektedir. Yine her yıl 10-20 milyon arasında da intihara teşebbüs etmiş ancak ölümle sonuçlanmayan durumlar kayıtlardadır. İntihar ruhsal bir hastalık mıdır? diye aklımıza gelebilir. Yine istatistiki sonuçlara göre vakaların %80’i doğrudan bir ruhsal hastalıkla ilişkili olduğu sonucuna varılmıştır. Önlenebilir bir rahatsızlık ölüme doğru giderken gerekli önlemler alınabilir.

>> Devamını okuyun

ADI NURCİHAN, ERHAN, ALİ, DOĞUKAN OLSUN

08
Aralık
2021

3 Aralık tarihi  “Dünya Engelliler Günü” olarak anılmaktadır. Engelli birey kimdir? Engellilik insanlığın ortak sorunudur. Doğum öncesi veya doğum sonrası çeşitli nedenler ile fiziksel veya zihinsel bir sorunu nedeniyle hareketleri, fonksiyonları, duyuları kısıtlanan ya da işlevlerini hiç ya da kısmen yerine getiremeyen bireylerdir. Günlük ihtiyaçlarını karşılamada güçlükleri olan bireylerdir.

Engellilik genetik olabildiği için anne karnındayken engel şekillenebilir, doğum esnasında olabilir, sonradan geçirilen bir kaza sonucu olabilir, bir hastalık sonrası olabilir. Nedeni ne olursa olsun bir insanın kendi engeli ile baş başa kalması veya başkasının yardımına mahkûm olması, şüphesiz bireyin kendisi ve ailesi için yaşamın zor evreleridir.

Yaşamın her kesitinde engelli birey görmek mümkün. Bazen üzülerek bakarız, bazen empati yaparız, bazen birey adına ne yapabiliriz diye düşünürüz, bazen küçük dokunuşlar yaparız, bazen başımızı çevirir geçeriz. Her ne yaparsak yapalım yaşayan bilir o sıkıntıyı.

>> Devamını okuyun

ÇOCUK İSTİSMARI YETER ARTIK!

01
Aralık
2021

Gün yok ki basından istismar sözcüğünü duymayalım. Her işittiğimizde eminim ki birçok kişinin yüz ifadesi değişir. “Yine kime kıydılar” diye nefesimizi tutuyoruz. Akla da ilk gelen cinsel istismar. Cinsel istismar başlığı altında da çocuk cinsel istismar haberleri kanımızı donduracak durumda.

İstismar, genellikle bir bireyin başkası üzerinde kontrol ve güç sağlamasına yarayan davranışlardır diye tanımlanabilir. İstismar denince akla gelen cinsel taciz, fiziksel taciz, duygusal istismar, sözlü istismar, finansal istismar, çocuk istismarı, aile istismarı gibi itici kavramlar gelir.

En acısı da çocuk istismar ve aile içi istismar olayları ülkemizde ve dünyada büyük sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

>> Devamını okuyun

ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ BİR SEVDADIR

24
Kasım
2021

Evet, bir 24 Kasım tarihi yine geldi. Öğretmenlik mesleğinin önemi anlatılacak, mesajlar, kutlamalar ile gün dolacak.

Mutlaka o gün anılmak da çok anlamlı ama öğretmenliğin anlamını yaşayan bilir ve bir ömre güzel anılar yükleyerek yayılır.

24 Kasım 1928 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk Millet Mekteplerinin Başöğretmenliğini kabul etmişti.

Ülkemizde de 1981 yılı Atamızın Doğumunun 100. yılından beri 24 Kasım tarihi öğretmenler günü olarak kutlanmaktadır.

Öğretmenler günü farklı ülkelerde farklı tarihlerde kutlanmaktadır. Örneğin; Arap ülkelerinin birçoğunda 28 Şubat tarihinde, Hindistan’da 5 Eylül, İran’da 2 Mayıs, Azerbaycan’da 5 Ekim günü, Malezya’da 16 Mayıs tarihlerinde kutlanmaktadır.

>> Devamını okuyun

DENİZLİ’DEN ESİNTİLER

17
Kasım
2021

Akademik anlamda İLDEK sözcüğünü basında, İletişim Fakülteleri bünyesinde, ara ara sosyal medyada kullanırız, işitiriz, yazarız. Nedir açılımı derseniz “İletişim Fakültesi Dekanları Konseyi” dir.  Türkiye’deki İletişim Fakültesi Dekanları, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki İletişim Fakültesi Dekanları, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi İletişim Fakültesi ile diğer bazı Balkan üniversitelerinin dekanları bu platformun içerisinde yer almaktadır.

2000 yılından beri bazen yılda birkaç defa bazen yılda bir defa bir İletişim Fakültesi ev sahipliğinde dekanlar, dekan yardımcıları veya temsilcileri ile yoğun gündemli toplantılar gerçekleştirilir. Yaklaşık 2-3 Günlük yoğun çalışmalardan sonraki gün de o ile ait görülebilecek tarihi ve sosyal yaşam anlamında geziler düzenlenir.

>> Devamını okuyun